Mobil

Apple inviterer til klokkelansering 9. mars

Dinside Apple har invitert til pressekonferanse mandag 9. mars klokka 19 norsk tid.

På agendaen står mest sannsynlig Apple Watch, nærmere bestemt: hva blir de endelige prisene og offisiell salgsstart? Og hva med batteritid og eventuelt andre funksjoner vi ikke har hørt om ennå?

«Spring forward» lyder Apples «kryptiske» invitasjon denne gangen, ifølge Re/code, med henvisning til at California, hvor pressekonferansen avholdes, går over til sommertid dagen før, den 8. mars.

At arrangementet skal handle om klokker, bør det derfor ikke herske noen tvil om.

Annonseringen av pressekonferansen kommer rett i forkant av neste ukes store mobilmesse i Barcelona, Mobile World Congress 2015.

Apple deltar ikke her, men kommer nå garantert til å være en stor snakkis likevel.

LES OGSÅ: Her er årets nye smartklokker!

Vi tipper nordmenn kommer bakerst i køen

Det er allerede kjent at Apple-klokka kommer i april, i hvert fall i USA.

Tidligere erfaring har vist at Apple pleier å prioritere de store markedene, spesielt når de lanserer det de selv anser som banebrytende produkter.

Og hvis du er i tvil: Apple Watch faller definitivt i den kategorien.

Vi regner derfor med at du må til USA, Tyskland, Frankrike eller Storbritannia, om du ønsker deg en Apple Watch allerede i april.

Salgsstarten her i Norge antar vi blir i løpet av høsten 2015, kanskje så sent som i november, men det gjenstår altså å se, og forhåpentligvis vil vi være litt klokere etter den 9. mars.

LES OGSÅ: Slik er Android Wear

Men hva har du å glede deg til?

 (Foto: APPLE)

«DIGITAL CROWN»: Kronhjulet, kalt Digital Crown, styrer mye. (Foto: APPLE)

I tillegg til berøringsfølsom skjerm, er det «opptrekkeren» – eller kronhjulet på siden, som virkelig skal skille Apple Watch fra konkurrentene. Via det kan du for eksempel zoome inn- og ut, eller scrolle opp og ned i meldinger eller spillelister.

Siden Apple Watch kommer i svært mange ulike varianter, er det greit å ta utgangspunkt i at den kommer i tre ulike serier:

Watch: Grunnmodellen, som kommer i hele 18 ulike varianter. Alle har et klokkehus i rustfritt stål, det som skiller er materialet og fasongen som er brukt på reimen. Klokkene fås i 38- og 42-millimeters størrelse.

APPLE WATCH COLLECTION: 18 ulike varianter. (Foto: APPLE)

APPLE WATCH COLLECTION: 18 ulike varianter. (Foto: APPLE)

Sport: Ti ulike varianter som kommer i fem ulike fargekombinasjoner. Sportsserien skiller seg ut ved å ha 30 prosent lavere vekt enn de andre klokkene, og de har alle et ekstra forsterket klokkeglass for røffere bruk. Også de kommer i 38- og 42-millimeters størrelse.

APPLE WATCH SPORT: 10 Ulike modeller. (Foto: APPLE)

APPLE WATCH SPORT: 10 Ulike modeller. (Foto: APPLE)

Edition: Seks spesialversjoner. Fellestrekket er at klokkehuset er i 18 karats gull, og det kommer du garantert til å merke på prisene… Kommer i 38- og 42-millimeters størrelse.

APPLE WATCH EDITION: Snobbeversjonen kommer i seks ulike varianter, og er i 18-karats gull. (Foto: APPLE)

APPLE WATCH EDITION: Snobbeversjonen kommer i seks ulike varianter, og er i 18-karats gull. (Foto: APPLE)

Men hvordan er batteritiden?

Det kanskje største ankepunktet mot dagens smartklokker, er at de må lades hver eneste natt om du bruker funksjonene de skryter av.

LES OGSÅ: Problemet med smartklokker

Det er derfor mange som har satt sin lit til at Apple har løst dette, men slik ser det så langt ikke ut. Apple-sjef Tim Cook har nemlig antydet at også Apple Watch må lades hver natt.

– Vi tror folk kommer til å bruke den så mye at du kommer til å måtte lade den daglig – over natten, sa Tim Cook i et intervju på Wall Street Journal Live-teknologikonferansen i oktober i fjor, ifølge Cnet.

LES OGSÅ: Pebble får fargeskjerm – og har sju dagers batteritid

Ja: Du må ha en iPhone

Selv om det kommer mange rene klokkeapper bør du merke deg at iPhone og Watch er så tett integrert, blant annet når det gjelder å sende og motta meldinger, at det antagelig er svært liten vits å kjøpe klokka om du ikke allerede har mobilen.

Dette gjelder forøvrig også noe så banalt som å holde tiden. Apple lover nemlig at klokken ikke skal vike mer enn 50 millisekunder fra den globale tidsstandarden, og det skyldes ganske enkelt tilknytningen til iPhonen.

Det skal legges til at Apple ikke er alene om slik låsing.

Samsung gjør for eksempel det samme med sin Galaxy Gear, men det finnes også finnes hederlige unntak, og Motorolas Moto 360 er ett godt eksempel, siden den fungerer med alle Android-enheter.

Hvor mye vil den koste?

De offisielle prisene er ikke klare, men den billigste Apple-klokka antas å få en startpris i USA på rundt 349 dollar, som omregnet til norske kroner er litt over 2.700 kroner.

En startpris på rundt 3.500 til 4.000 kroner her til lands for de billigste modellene, bør derfor være en sannsynlig antakelse.

Apple kommer til å streame pressekonferansen den 9. mars på sine nettsider, men vi kommer også til å følge med og holde deg oppdatert på siste nytt.

Se hva de vanskelige klokkeordene betyr!

Kilde for: Mobil – DinSide.no