Finans og økonomi

Bluetooth-forsterker til et par hundrelapper

Dinside Store, svarte bokser er ikke lenger nødvendig for å spille musikk. I dag kommer den som oftest fra en liten trådløs høyttaler på et passende sted i stua, på soverommet eller kjøkkenet.

Men hva om du vil finne fram dine gamle høyttalere fra loftet igjen og spille Spotify eller WiMP fra mobiltelefonen fra den?

TEST: Seks trådløse Bluetooth-høyttalere

Da trenger du en forsterker. Men akk, den gamle NAD-forsterkeren eller Pioneer-receiveren fra 1980-tallet har for lengst har gått til loppemarkedet.

Vi har prøvd en stereoforsterker som koster så vidt over 200 kroner om du bestiller den fra Kina, vel å merke uten europeisk strømforsyning og med kinesisk bruksanvisning. Den er så liten at du kan putte den i lomma og kan den kobles trådløst til mobiltelefonen din via Bluetooth.

Men kan en Kina-dings til drøye 200 kroner virkelig få liv i et par velvoksne stuehøyttalere?

Kinesisk vidunder?

Gjennom Skiens-mannen Jan Erik Evju Marthinsen fikk vi anledning til å prøve den kinesisk-produsert Bluetooth-forsterkeren F900. Marthinsen har langt fartstid som butikkselger i hifi-bransjen, og vurderer å ta inn produktet til Norge.

TEST: Creative Sound Blaster Roar

Forsterkeren selges blant annet på Amazon, eBay og AliExpress for 36, 38 og 28 dollar (henholdsvis 279, 295 og 217 kroner). De to sistnevnte sender også til Norge – med kostnadsfri frakt. Og etter at grensen ble hevet til 350 kroner, slipper du også moms.

Inne i det knøttlille kabinettet (7,8 x 7 x 3,8 centimeter, vekt 154 gram) sitter en forsterker som er oppgitt til 2 x 30 watt i 4 ohm. Det vil i praksis si 2 x 15 watt i 8 ohm, som er den motstanden de fleste høyttalere gir.

 (Foto: ALIEXPRESS)

INNGANGER: På baksiden finner du inngang for strømadapter eller 12/24 volstsbatteri, i tillegg til en 3,5 mm minijack lydinngang. (Foto: ALIEXPRESS)

Imponerende lyd i forhold til prisen: Vi tester Zone Box

I tillegg finnes en hodetelefonutgang med 2 x 105 mW utgangseffekt og en volumkontroll. På fronten finner du en USB-kontakt merket «DC 5V in». Denne brukes til aktive hodetelefoner eller bare når forsterkerfunksjonen er koblet ut og bare Bluetooth-delen brukes. USB kan ikke brukes samtidig med høyttalerterminalene.

Perfekt til gamle høyttalere?

Foruten nettadapter kan F900 også kjøre på 12/24 volts bil/båtbatteri. Dermed kan den også kobles på høyttalere i doningen din, eller på strømløs hytte.

B-speech Rx2: Trådløs lyd veldig enkelt

Hvordan gikk det så da vi koblet den lille tassen til et par Klipsch RF-7 II? Disse høyttalerne gir 101 desibel ved 1 watts styrke på 1 meters avstand, noe som setter dem i en særklasse når det gjelder lett drift. 2 x 15 watt skulle dermed være mer enn tilstrekkelig for å få liv i dem.

 (Foto: TORE NESET)

DAVID OG GOLIAT: F900 ser unektelig litt stakkarslig ut ved siden av en noe i overkant voksen stuehøyttaler. (Foto: TORE NESET)

Det viste seg å være riktig. For det ble mer enn høyt nok, og bass-trykket var så absolutt til stede når vi spilte musikk med mye energi i bunnen.

Feil telefon? Auris løser problemet

Hifi-kvaliteter som detaljnivå, perspektiv og dybde var derimot fraværende, slik det som oftest er med rimelig utstyr. På den annen side hørte vi ingen forvrengning eller annen styggedom, heller ikke da vi nærmet oss festvolum.

Mange som bare har et moderate krav til lyd, vil nok kunne leve med dette.

Men pass på at høyttalerne er lettdrevne. Et par Bowers & Wilkins CM1 S2 med en følsomhet på 84 dB vil for eksempel neppe fungere særlig bra. Du må nok opp i over 95 og helst være i nærheten av 100 dB (1 watt 1 meter) for å få ordentlig sprut. Stikk i strid med det man skulle tro er ofte store kvalitetshøyttalere lettere å drive enn små.

Tynn lyd med Bluetooth

F900 har i likhet med The Vamp ikke AptX, en teknologi som er innebygd i mange mobiltelefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner og som lover å gi CD-lyd med Bluetooth. Dette er en sannhet med modifikasjoner, men det er ingen tvil om at aptX gir noe bedre resultat lydmessig enn standard Bluetooth.

TEST: Hodetelefoner med Bluetooth

Uansett blir Bluetooth en begrensende faktor i utgangspunktet, og trolig medvirkende årsak til at lyden er litt spiss og tynn. Den kan sammenlignes med lyden du får på lave bithastigheter (under 128 kbps) med MP3 eller andre datareduserte filformater.

Forsterkeren vil kanskje låte litt bedre med ledning fra mobilen (noe vi ikke prøvde), men da forsvinner jo noe av poenget. Dessuten vil det beskjedne utgangssignalet i mobiltelefonen her sette begrensninger.

 (Foto: TORE NESET)

VOLUM: Du trenger slett ikke ha full spiker for å få lyd i høyttalerne. (Foto: TORE NESET)

Kontaktproblemer

Vi hadde også litt problemer med å få mobiltelefonen og F900 til å snakke sammen. Ofte måtte forsterkeren startes opp på ny for å få kontakt, og noen ganger mistet den kontakten når vi ikke hadde spilt musikk på en stund.

TEST: Logitech Z600 Bluetooth-høyttalere

Dette har ikke nødvendigvis sammenheng med selve produktet, men kan skyldes forstyrrelser fra WiFi og andre Bluetooth-enheter i rommet.

Du får ikke beskjed om noen ringer deg eller sender deg meldinger, og du kan heller ikke bruke høyttalerne når du prater med noen.

Glimrende alternativ til «golfball»

Kan F900 eller lignende produkter virkelig erstatte den store stereoforsterkeren? Svaret er dessverre nei. Du får rett og slett ikke like fyldig, detaljert og kraftig lyd.

Likevel kan de gamle høyttalere du har liggende på loftet være verd å prøve i stedet for en ny Bluetooth-høyttaler i golfballstørrelse. Spesielt når tilleggsinvesteringen bare ligger på en 200-lapp.

Her er alternativene

F900 er på ingen måte alene på markedet. I nettbutikken NetonNet finner vi et Andersson MIA 2.0 til 990 kroner, og kjeden Teknikmagasinet selger Kickstarter-prosjektet The Vamp (se test i The Huffington Post) til 450 kroner. Denne har beskjedne 4 watts utgangseffekt, går på batteri og må kjøpes i par om du vil ha stereo.

Mange muligheter: Trådløs musikk i stua

I utlandet er utvalget av slike forsterkere naturlig nok større. To eksempler er Amphony Model 300 hos Amazon til 850 kroner og Linep A965 i den «norske» nettbutikken TVC-Mall til 711 kroner (begge priser er beregnet med frakt om moms). Sistnevnte kjører for øvrig på 19 volt, og kan dermed ikke brukes på bilbatteri.

Kilde for: Data – DinSide.no