Mobil

De viktigste nyhetene fra Google I/O 2015

UTVIKLERKONFERANSE: Google I/O startet på torsdag med et keynote-foredrag om hva som kommer fra Google den nærmeste tiden. (Foto: GOOGLE/YOUTUBE)

UTVIKLERKONFERANSE: Google I/O startet på torsdag med et keynote-foredrag om hva som kommer fra Google den nærmeste tiden. (Foto: GOOGLE/YOUTUBE)

Dinside Torsdag kveld norsk tid åpnet Google sin årlige utviklerkonferanse, Google I/O, og i tradisjon tro avholdt de en såkalt keynote, der de presenterer de største nyhetene fra selskapet i året som kommer.

Flere av nyhetene var allerede kjent på forhånd, men noen overraskelser var det også. Her er en oppsummering av det viktigste som ble vist frem.

LES OGSÅ: Hva lanserer Apple på sin utviklerkonferanse?

Android M

Nå er neste versjon av Android endelig offisiell, men hvilket versjonsnummer den får og hva det endelige navnet blir, er foreløpig ikke kjent. Dinsides lesere tipper Marshmallow eller milkshake.

Den nye Android-versjonen er ingen omveltende oppdatering. Fokuset i denne runden har vært å heve kvaliteten på operativsystemet, sier selskapet selv, hvilket betyr mange «under panseret»-forbedringer.

 (Foto: GOOGLE)

SPØR NÅR DE TRENGER: I stedet for at du må akseptere en haug av app-tillatelser når du laster dem ned, blir du i Android M spurt når appen trenger det. (Foto: GOOGLE)

  • Enklere app-tillatelser: De siste par årene har det vært mye fokus rundt apper og personvern, og hvilke data appene får tilgang på når du installerer dem på din telefon.

    I tidligere utgaver av Android har man kun forholdt seg til tillatelser ved selve installasjonen av appen, noe som har ført til at en del kanskje bare har godkjent dem før de forstår hva de har gitt tillatelse til.

    I Android M skal dette bli enklere å forholde seg til ved at apper ber om tillatelser første gang man trenger å bruke en relevant funksjon, for eksempel mikrofonen om du skal lese inn en lydmelding eller kameraet om du skal ta et bilde. Det er omtrent slik det fungerer i Apples iOS.

  • Bedre batteritid: Dårlig batteritid på mobilen virker å være et evigvarende problem. Google prøver å løse det i Android M med en ny funksjon kalt «Doze», som skal gi bedre strømforbruk når en telefon er i dvalemodus.

    Ved hjelp av bevegelsessensorer kan operativsystemet vite når en telefon ikke er i bruk, og deretter kunne begrense bakgrunnsoppdateringer, slik at den går i en slags dypere søvn. Alarmer og varsler vil riktignok fremdeles komme gjennom. Ifølge Google kan standbytiden forlenges til det dobbelte med denne funksjonen aktivert.

     (Foto: GOOGLE)

    IKKE AKTIV: Google bruker sensorene i telefonen for å vurdere om telefonen er i bruk eller ikke. Når den ikke er det, vil bakgrunnsoppdateringer bli tonet ned for å spare batteri. (Foto: GOOGLE)

    Android M vil for øvrig også støtte lading av enheter via den nye standarden USB Type C. Ifølge Google vil det by på tre ganger så rask lading som før, og du vil også kunne lade andre enheter andre veien igjen, altså fra din mobil eller nettbrett.

  • Lås opp og betal med fingeravtrykket: Android M får også innebygd støtte for fingeravtrykksautentisering, hvilket skal kunne brukes til å både låse opp enheter og gjøre kjøp med blant annet Android Pay, Googles nye mobilbetalingsløsning som fungerer på cirka samme måte som Apple Pay.
  • Android M kommer ikke før til høsten, men en utviklerversjon kan lastes ned til Nexus 5, 6 og 9 allerede nå.

    LES OGSÅ: Derfor tar Android-oppdateringen så lang tid

    Google Now blir enda smartere

     (Foto: GOOGLE)

    NOW ON TAP: Drar du frem Google Now mens et annet app-vindu er åpent, får du relevant informasjon i forhold til innholdet på skjermen. (Foto: GOOGLE)

    Googles virtuelle assistent kan allerede gi deg relevant informasjon når du trenger det.

    Med Android M tas dette til et nytt nivå med en funksjon kalt «Now on Tap», som kan ta det som skjer på skjermen din og automatisk utfører relevante oppgaver i henhold til det.

    For eksempel, hvis du har en middagsavtale og har fått en melding i Viber med forslag til spisesteder, kan Google Now automatisk hente opp restaurantanmeldelser og åpningstider til de nevnte stedene.

    Eller hvis du spiller en Skrillex-låt i Spotify – da kan du bare spørre Google Now om «Hva er hans egentlige navn?», og så få rett svar uten at du trenger å spesifisere hvem «han» er.

    LES OGSÅ: Google Now får støtte for tredjepartsapper

    Offline-kart

    Google Maps er en kjekk tjeneste, men kun om du har internettforbindelse. Det det mulig å bruke den offline også, men kun i begrenset utgave. Nå sier imidlertid Google at fullverdig offline-funksjonalitet endelig er på vei. I tillegg til å søke opp steder, vil det også bli mulig å navigere når du ikke er på nett. Offline-kartene skal komme «senere i år».

    Ny bildetjeneste

     (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

    BACKUP PÅ NETT: Googles Bilder-tjeneste lar deg bruke ubegrenset med plass i deres nettsky så lenge du «tar til takke» med 16Mp oppløsning på bildene og video i full HD-oppløsning. (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

    Googles bildetjeneste Photos (på norsk Bilder), som tidligere har vært en integrert del av Google+, blir nå skilt ut som en egen tjeneste.

    Så lenge du klarer deg med 16Mp oppløsning på bildene og full HD-oppløsning på videoene, tilbyr Google ubegrenset lagringsplass i nettskyen uten at det koster deg ei krone.

    Bildetjenesten finnes som app for så vel Android som iOS, i tillegg til at du kan bruke opplastingsprogrammer både på Windows og Mac, som automatisk kan overvåke mapper og laste opp nye bilder når de legges inn.

    Les mer om nye Google Bilder i en egen artikkel her.

    Enda mer VR

    Cardboard er Googles svar på VR-teknologi (Virtual Reality). I tillegg til at Google har nå har lansert en ny design som skal være enklere å sette sammen og passer større telefoner på opptil 6 tommer, har selskapet også introdusert støtte for iOS-enheter.

    LES OGSÅ: Google Cardboard – mye moro for en femtilapp

     (Foto: AFP/SCANPIX)

    HEFTIG KAMERARIGG: Slik ser Googles og GoPros nye Jump-kamera ut. Det består av 16 kameraer som kan filme i alle retninger samtidig. (Foto: AFP/SCANPIX)

    De har dessuten lansert et nytt VR-program kalt «Expeditions», som gjør det mulig å dra på virtuelle klasseturer; læreren kan innta rollen som guide, mens elevene kan utforske stedet, nesten som om de var der selv.

    Til slutt har de også annonsert Jump, et system som skal gjøre det mulig for hvem som helst å lage VR-video.

    Google har gått sammen med GoPro og laget et 360-graders kamerarigg som består av 16 GoPro HERO4-kameraer. Prisen er foreløpig ikke kjent, men det blir neppe billig.

    Jump-videoer være tilgjengelig på YouTube, ifølge The Next Web, og du vil kunne se på dem med blant annet Cardboard-briller.

    Vil gjøre hjemmet smartere

    Google kaster seg på smarthjem-bølgen med «Brillo», en ny plattform for det såkalte tingenes internett som er laget for å koble sammen enhetene du har hjemme slik at hele hjemmet blir smartere.

    Brillo er basert på Android, men er en lettversjon med minimale systemkrav som skal kunne kjøres på alt fra lyspærer til dørlåser og kjøleskap. Med en egen kommunikasjonsplattform kalt «Weave» skal alle tingene kunne snakke sammen, og du vil kunne styre alt via en felles app på mobilen.

    Når de første Brillo-kompatible produktene dukker opp gjenstår å se; Google gjør utviklerverktøyene først tilgjengelig i tredje kvartal i år.

     (Foto: GOOGLE)

    DITT FREMTIDIGE HJEM: Google lanserer en ny plattform som gjør det mulig for tingene du har hjemme å snakke sammen over internett. Apple har et lignende alternativ kalt HomeKit. (Foto: GOOGLE)

    LES OGSÅ: Hva er egentlig «tingenes internett»?

Kilde for: Mobil – DinSide.no