Mobil

– Dette kommer i 2015

Dinside To uker over nyttår går CES (Consumer Electronics Show)-messen av stabelen i Las Vegas, USA.

Og som vanlig mangler det ikke på spådommer om hvilke telefoner som kommer, hvilke TV-er som lanseres og hvilke tekniske nyvinninger som skimtes i horisonten.

Her er et knippe av de mest sannsynlige spekulasjonene.

4K til folket

TV-er med dobbelt så høy oppløsning som dagens standard er på vei inn også i den rimelige delen av prisskalaen. Gjennomsnittsprisen på en 4K-TV ligger nå på rundt 16.000 kroner i Europa, og bransjen forventer at salget vil doble seg i 2015.

Det er også grunn til å forvente mer innhold, slik at vi faktisk også får noe å se på. Netflix har allerede begynt med 4K på TV-er med innebygd Netflix-app, og stadig flere YouTube-videoer dukker opp i denne oppløsningen. I tillegg er stadig flere amatørkameraer utstyrt med 4K-opptak.

 (Foto: LG)

KOMMER:LG 4K OLED 65EC9700 vil trolig ha få konkurrenter. (Foto: LG)

4K på Blu-ray har latt vente på seg, men det er mange som tror at både disker og nye spillere (ja, du trenger ny spiller nok en gang …) vil bli lansert på CES og muligens komme på det amerikanske markedet neste år.

LES OGSÅ: De nye Blu-ray spillerne kommer

Stille på OLED-fronten

Det ble veldig stille på OLED-fronten da LG kom med sin 55-tommers prissensasjon 55EC930V til 20.000 kroner.

LES OGSÅ: Vinner Samsung eller LG TV-krigen?

Sony, Samsung og alle de andre har av produksjonstekniske årsaker problemer med å matche en slik pris, og ligger trolig på været. Samtidig har LG problemer med å møte etterspørselen på sin kommende 4K-modell.

LES OGSÅ: Årets TV kommer ikke likevel

Uansett forventer de fleste at OLED ikke vil være i fokus i år. Derimot vil buet TV fortsatt være en trend for de største 4K-modellene med tradisjonell LED-teknologi.

LES OGSÅ: Hva er vitsen med buede TV-er?

Streaming og nett på full fart inn i bilen

Allerede i 2011 presenterte Ford sitt Sync-system. I fjor fikk systemet støtte for Spotify. Apple har sitt CarPlay-system, og flere andre er på vei med løsninger som gjør mobilmusikk enda mer integrert i bilen.

 (Foto: FORD)

NETTMUSIKK I BILEN : Både Ford og Mercedes er representert med sjefene sine på CES. (Foto: FORD)At både Ford-sjefen Mark Fields og Mercedes-sjefen Dieter Zetsche begge skal holde tale under messen ses på som et tegn på at bilen er i sentrum for nettbasert underholdning.

LES OGSÅ: Se hva Audi har forandret totalt

Spørsmålet er hvor stabil direktestrømmen vil bli når det mobile nettet i beste fall er varierende i kvalitet, hastighet og utbygning.

Og hvorfor skal du streame musikk og ha integrerte løsninger når du kan ha musikken fra Spotify og andre ferdig nedlastet på mobilen og overføre den via Bluetooth til nesten alt som finnes av bilstereo i dag?

Det tette samarbeidet mellom bilbransje, elektronikkbransje og innholdsleverandører burde uansett bety at alt dette blir enklere og mer sømløst framover.

Smartklokker er mer enn Apple

Mange tror at Apple Watch vil føre til at markedet for smartklokker vil ta av for alvor. Men mange andre, blant dem Motorola, Samsung, Pebble, LG og Sony, har vært på markedet en god stund.

 (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

FLERE SMARTKLOKKER: Vil etterfølgeren til Moto 360 bli vist fram på CES? (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)Også HTC, som hittil ikke har meldt seg på i smartklokke-krigen, vil trolig komme med sitt første forsøk.

LES OGSÅ: Problemet med smartklokker

Apple er sin vane tro ikke tilstede på CES, og det gjør at scenen kan ryddes for alle de andre. Mange mener at betaling via smartklokke og mobil er helt avgjørende for om smartklokkene blir en bred suksess.

Vi ser allerede konturene av en betalingskrig mellom iOS og Android, og Android-betalingen vil nok stå i sentrum i Las Vegas.

Får vi se S6 og Z4?

Mobilmarkedet i USA er noe annerledes enn i Norge og Europa. Dermed er det kanskje ikke så interessant hva som presenteres på denne fronten på CES.

Den store arenaen for mobil i Europa har blitt Barcelona, der MWC (Mobile World Congress)-messen går av stabelen andre uka i mars.

Det er likevel snakk om at Samsung Galaxy S6 skal vises fram i Las Vegas.

 (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

ETTERFØLGER: Mange tror LG vil vise fram Flex 2 på CES. (Her eksisterende modell, G Flex). (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

Mange tror også at Sony vil vise fram oppfølgeren til suksessen Xperia Z3, nemlig en Z4-modell.

Også LG ventes å ha en ny telefon i ermet, kalt LG G Flex 2. Altså en oppfølger til LG G Flex, som vi ga gode skussmål da vi testet den i februar.

Nær kroppen

Såkalte «wearables», elektroniske dingser du bærer nær kroppen, dominerte under CES i januar i år.

 (Foto: FITBIT FLEX)

PÅ ARMEN: Dingser som dette blir det helt sikkert flere av på årets messe. (Foto: FITBIT FLEX)Denne trenden forventes å fortsette og til og med forsterke seg i 2015. Og da snakker vi ikke bare om smartklokker, men også om treningsarmbånd, helseverktøy og mange former for informasjon og kommunikasjon.

Kilder:
TechRadar
Ogilvy & Mather
Cnet.com
Androidpit.com
Whathifi.com

Source: Mobil – DinSide.no