Finans og økonomi

«Egoisme, taktikkeri og populistisk spill»

– Vi ser egoisme, taktikkeri og populistisk spill. Jeg føler meg forrådt, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker på dagens pressekonferanse.

Han gjorde det klart at EU ikke vil komme med noe nytt tilbud til Hellas, men at det gamle forslaget står ved lag.

Juncker beskyldte samtidig Hellas’ statsminister Alexis Tsipras for å feilinformere det greske folket om forhandlingene.

Gjeldslette, ikke pensjonskutt

Juncker uttalte blant annet at EU var villig til å forhandle med Hellas om gjeldslette, og at EU-forhandlerne ikke ønsket pensjonskutt.

– Slike kutt var aldri på forhandlingsbordet, sier Juncker.

Det er dermed stikk i strid med hva statsminister Tsipras har uttalt.

– Vi gjorde alt vi kunne, vi arbeidet dag og natt, for å få til en avtale med Hellas. Men Hellas valgte å forlate forhandlingene på verst tenkelig tidspunkt og isteden holde en folkeavstemning, sier Juncker.

Kritiserer folkeavstemning

Juncker beskriver den foreslåtte pakken som tøff, men rettferdig. Han omtaler forhandlingene med Hellas i harde ordlag, og er svært misfornøyd med den foreslåtte avstemningen.

– Å sette ett demokrati opp mot 18 andre er ikke Hellas verdig. Det er heller ikke rettferdig for Hellas’ innbyggere, sier Juncker.

– Ikke begå selvmord

Ifølge Juncker blir søndagens avstemning i realiteten en avstemning om Hellas skal forbli i eurosonen.

– Hvis Hellas stemmer nei, er det et nei til Europa. Stem ja for å forbli i eurosonen, sier Juncker.

Han advarer mot å forlate euroen nå.

– Jeg sier til det greske folk: Dere bør ikke begå selvmord fordi dere er redde for å dø. Å stemme nei vil være katastrofalt.

Kilde for: BT.no – Økonomi