Finans og økonomi

Syv spørmål og svar om Hellas

1. Bør jeg avlyse Hellas-ferien?

Utenriksdepartementet har ikke kommet med noen slike anbefalinger i sine reiseråd. Reiseoperatørene opplyser at alle reisene går som planlagt. For øvrig gjelder normale avbestillings- og endringsregler, påpeker Apollo. Dessuten: økonomiprofessor Jan Tore Klovland på NHH sier at det beste du kan gjøre for å hjelpe grekerne, er å reise til landet på ferie som planlagt. -Turisme er den viktigste næringsgreinen i Hellas, sier han.

Enkelte andre økonomer er mer skeptisk , og advarer om at en eventuell bankkollaps også kan ramme turister.

2. Hvordan påvirker den økonomiske krisen de mest populære feriemålene?

Livet på de vanligste reisemålene – de greske øyene – går stort sett som normalt. – Det er ingen grunn til panikk, melder Lilleput Reiser.

Men i Aten i og andre byer meldes det mandag om hamstring og køer på bensinstasjonene. Hyllene i mange supermarkeder i hovedstaden er i ferd med å bli tømt for varer.

3. Kan man bruke kredittkort?

Minibankene i Hellas er midlertidig stengt mandag, og det innføres restriksjoner når de åpner igjen. Etter at minibankene gjenåpnes, vil grekerne kunne ta ut maksimalt 60 euro, eller rundt 520 kroner, om dagen. Denne begrensningen gjelder ikke turister og andre utenlandske kontoinnehavere. De vil kunne ta ut penger innenfor maksimalgrensene som deres egne banker setter. Kredittkort som betalingsmiddel fungerer fortsatt som normalt. 

– Men vi kan ikke gi noen garanti for at dette vil vedvare, opplyser Sparebank 1 SR Bank.

På restauranter og kafeer på ferieøyene er det uansett kontanter som er mest vanlig.

4. Og hva med bankene i Hellas?

De vil holde stengt frem til folkeavstemningen søndag. Bankene vil åpne først tirsdag i neste uke, to dager etter at det skal holdes folkeavstemning om hvorvidt Hellas skal godta kravene fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

5. Så man gjør lurt i å ta med mye kontanter på ferieturen?

Ja, og euro er fortsatt den valutaen som gjelder i Hellas. De som skal reise til landet i nærmeste fremtid, oppfordres til å ta med seg ekstra kontanter. Det kan i perioder bli tomt for kontanter i minibankene ved flyplassene i Norge. Rådet fra banker og turoperatørerer er derfor å ta ut penger på forhånd for å unngå problemer på flyplassen.

Apollo minner om at de norske valutareglene som sier at man totalt kan ta med seg 25.000 kroner i norske kroner og utenlandsk valuta ut av Norge. Større beløp må deklareres.

6. Er det trygt å reise med så mye kontanter?

Folk anbefales om å bruke safen på hotellet. Og husk: Ikke gå med for mye kontanter på deg.

7. Går båter, ferger og busser som vanlig?

Foreløpig er det ikke kommet rapporter om store problemer. De som oppholder seg i Aten, vil den neste uken reise gratis på undergrunnsbanen, trikker og busser i Aten og nærliggende forsteder. Det vil være gratis fram til 7. juli, datoen greske banker etter planen igjen åpner.

Hvis den økonomiske krisen i landet eskalerer, og for eksempel lønninger uteblir, kan det ramme transportsektoren og andre vitaler deler av samfunnsmaskineriet.

Kilde for: BT.no – Økonomi