Mobil

Er Sony Xperia Z5-telefonene vanntette?

Dinside Denne høsten kommer tre nye toppmodeller fra Sony – Xperia Z5 Compact, Xperia Z5 og Xperia X5 Premium; sistnevnte med vanvittig skjermoppløsning.

LES OGSÅ: Slik er Sonys 4K-skjerm på Z5 Premium

IP68-sertifisert

Som med forgjengerne er Z5-telefonene IP68-sertifisert. IP-sertifiseringen består av to siffer; det første angir i hvilken grad enheten er tettet mot støv, mens det siste sifferet angir hvor tettet det er fra vann.

I dette tilfellet betyr 6 (støv) at enheten er helt tettet mot støv og smuss, mens 8 (vann) betyr at enheten skal tåle nedsenking i vann på dybder over én meter, der produsenten selv er nødt til å oppgi detaljene.

For sine telefoner har Sony oppgitt 1,5 meters dybde i 30 minutter.

Men kan du dykke med dem?

En ting vi har satt pris på med Sonys Xperia Z-serie de siste årene er at telefonene har vært vanntette, og i løpet av testingen har vi også brukt dem flittig til undervannsbilder.

I markedsføringen har Sony mang en gang vist frem folk som dykker med telefonen og proklamert at dette er telefoner man kan ha det gøy med i vannet.

Eksempelvis brukte selskapet tidligere et dykkerbilde i markedsføringen av Xperia Z3 Compact. Bildet er nå ikke lenger å finne på produktsiden, men er erstattet med et annet, der telefonen brukes i regnvær.

FØR OG NÅ: Mens Sony tidligere reklamerte med at man kunne dykke med sine telefoner, har de nå moderert seg kraftig.

Sony har moderert seg

de norske informasjonssidene om vanntetthet, som nettopp har blitt oppdatert, har Sony nå moderert seg et par hakk med tanke på hvor vanntette deres telefoner er.

Følgende er å lese på den nye informasjonssiden:
Sony-enheter som testes for vanntetthet, plasseres forsiktig i en beholder fylt med vann fra springen og senket til en dybde på 1,5 meter. Etter 30 minutter i beholderen tas enheten forsiktig ut og funksjonene blir testet.

Slapper du av i badekaret etter en slitsom arbeidsdag? Se en film på Xperia-enheten. Pass bare på at du ikke senker enheten i badevannet og at du vasker av såpeskummet når du er ferdig.

Enhetens IP-klassifisering ble oppnådd under laboratorieforhold i standby-modus, så du bør ikke bruke enheten under vann, for eksempel for å ta bilder. Ikke bruk enheten til å ta bilder mens du utfører aktiviteter under vann, inkludert dykking og snorkling.

Selskapet har imidlertid ikke oppdatert alle sidene – vi fant for eksempel denne der det fortsatt står som følger, i hvert fall i skrivende stund:

Med vanntette Xperia Z3 Compact kan du ta bilder med vårt beste smarttelefonkamera mens du svømmer i ferskvann, i opptil 30 minutter. Du kan til og med dykke ned til 1,5 meters dyp. Men vær oppmerksom på at alle dekslene for mikro-USB-porten, nano-SIM-sporet og minnekortsporet må være skikkelig lukket.

Ikke mindre vanntette

Vi har ingen grunn til å tro at denne helomvendingen skyldes at telefonene er mindre vanntette enn tidligere, siden IP-sertifiseringen fortsatt er den samme.

Vi tror likevel at Sony har fått mange klager på grunn av vannskader. Spørsmålet blir derfor hva som ligger bak. En mulighet er at lukene ikke har vært lukket godt nok, eller at de har åpnet seg ved støt eller andre ytre påvirkninger.

I en uttalelse vi har fått fra Sony sier selskapet følgende:

«Vi har den siste tiden oppdatert deler av markedsmateriellet vårt for bedre å illustrere fornuftig bruk av våre mobile enheter. Garantivilkårene for våre produkter er fortsatt de samme, og kundehenvendelser vil bli behandlet på individuelt grunnlag i tråd med ordlyden i garantien.»

Men er Sony på trygg grunn?

Hvorvidt denne endrede holdningen til vanntetthet er nok juridisk sett, er likevel ikke sikkert, siden sertifiseringen fortsatt tilsier at telefonen kan brukes under vann.

Da vi i 2011 fortalte om en kunde som opplevde at vanntette Motorola Defy ble fuktskadet, var i hvert fall Forbrukerombudet klar i sin uttalelse:

– Om Motorola konsekvent avviser alle slike reklamasjoner med argumentet om at den ikke blir vannskadet dersom den brukes riktig, kan det være problematisk og reise spørsmål etter markedsføringsloven.

PS! Vi er forresten godt i gang med testingen av Z5 Compact, som lanseres denne måneden i norske butikker. Z5 og Z5 Premium følger så i oktober og november.

Kilde for: Mobil – DinSide.no