Finans og økonomi

Fem smarte trekk når børsen stuper

Frykter du en ny kollaps på børsen? Her er gode råd for hva du bør gjøre når markedet faller sammen.

Etter et knallår på verdens børser i 2014, og en god start på 2015, har den ene eksperten etter den andre påpekt at aksjer ikke lenger er billige. Du må lete lenger etter de gode kjøpene. Og i takt med at entusiasmen stilner, vokser frykten for når neste nedtur kommer.

Vi vet at aksjemarkedet aldri beveger seg i en rett linje. Men strategien for å takle akkurat det varierer. Den amerikanske finansrådgiveren Roger Wohlner lever av å selge selvstendig økonomisk rådgivning. Han har utarbeidet fem gode råd for hva du bør gjøre når aksjekursene stuper. De minner veldig om rådene vi har gitt leserne gjennom mange år:

1. Ikke gjør noe. La oss gå ut fra at du allerede har en velfundert investeringsstrategi på plass. Da trenger du egentlig ikke gjøre noe når en korreksjon inntreffer. Du bør sitte stille i båten – følg planen din. Å time et aksjesalg er i realiteten like vanskelig som å time et aksjekjøp. Dersom du har fulgt rådene i Dine Penger, har du både en bred portefølje og en lang horisont. Er du tro mot den strategien, vil du komme opp av dumpa sammen med resten av markedet når krisen er over.

2. Følg med på aksjefondene dine. Uro i markedet er en god anledning til å vurdere innsatsen til forvalterne som passer på sparepengene dine. Følg med på hvordan de klarer seg i nedturen, og likeså hvordan de presterer i den påfølgende oppgangen. Dersom et fond gjør det dårlig i en periode, bør du forvente at det tar seg inn i neste. Gjør de det dårlige i begge periodene, bør alarmklokkene ringe.

3. Ikke la deg fange av overskriftene. Hvis du bruker nok tid på finanspressen, vil du alltid finne en eller flere eksperter som støtter din egen vurdering av situasjonen i aksjemarkedet. Både når det er børsrally og krakk. Men å vektlegge disse vurderingene kan raskt bli ulønnsomt. Du bør derfor, som nevnt, holde deg til din opprinnelige plan.

4. Vurder risikoen. Et fall i aksjemarkedet er en god anledning til å analysere risikoen i porteføljen din. Hvordan harmonerer den med din egen toleranse for risiko?

Dersom aksjene du har valgt, faller langt mer enn du trodde var mulig, kan det jo være du har tatt en større risiko enn du var klar over.

Hvis du sover dårlig på grunn av bevegelsene i aksjemarkedet, bør du nok justere risikoen i din portefølje når støvet har lagt seg.

5. Se etter kupp. Var du sulten på en spesiell aksje eller et fond før korreksjonen kom? Da kan et børsfall være en god anledning til å slå til. Vi anbefaler ikke forsøk på å time markedet, men avkastningen på en lang investering blir enda bedre dersom du snapper aksjen etter korreksjonen i stedet for før.

Det inntreffer alltid korreksjoner i aksjemarkedet. Smarte investorer planlegger for dette og holder hodet kaldt.

Kilde for: Dine Penger