Mobil

Været i ny versjon

Dinside Hvor ofte sjekker du været på mobilen?

Ofte, om du er som gjennomsnittsnordmannen om sommeren.

Den desidert mest brukte værtjenesten på mobil og PC er uten tvil Yr.no.

Ny beta-versjon

Hele 99 prosent av oss har hørt om Yr, og 56 prosent bruker den daglig ifølge 2011-tall fra Synovate.

Det er derfor nesten en begivenhet når Yr nå er i ferd med å oppdatere seg. I disse dager lar de folket få prøve en ny beta-versjon av web-utgaven.

 (Foto: YR.NO)

OVERSIKT: Slutt på «klikk for mer». Nå får du alt på ett brett. (Foto: YR.NO)

 (Foto: YR.NO)

HELE DAGEN: Været for hver time kommer fram om du klikker på dagen. (Foto: YR.NO)

Det dreier seg med andre ord ikke om noen ny app i denne omgang, men en nettleserbasert tjeneste som fungerer overalt. Også på Windows Phone, som per i dag ikke har noe offisielt tilbud fra Yr (det finnes imidlertid gode, uavhengige løsninger som Frost).

LES OGSÅ: Windyty viser været på en elegant måte

Skal erstatte gammel mobilside

– Den nye betaversjonen er ment som en erstatning for m.yr.no. Det er jo en gammel klikk-basert versjon som nok har sett sine beste dager, sier redaktør Ingrid Støver Jensen på Yr.no til Dinside.

 (Foto: TORE NESET)

MOBILTILPASSET: Den nye Yr-utgaven er ingen app, men fungerer utmerket i nettleseren på mobil. (Foto: TORE NESET)

Mens om lag 60 prosent av oss nå bruker mobilen for å sjekke været, er det faktisk halvparten av disse som foretrekker nettleseren framfor appen.

– På grunn av dette har vi laget en versjon som nærmer seg appen når det gjelder å utnytte pekeskjermen. Dessuten er det jo viktig at vi får en versjon som støtter alle plattformer, og ikke bare de vanligste typene mobil og nettbrett.

I likhet med Yr-appen støtter den nye nettsiden også GPS-lokalisering, slik at du til enhver tid ser været der du er.

LES OGSÅ: Griselekker vær-app fra Yahoo

Tok geriljatesten

Ingen skal beskylde Yr-folket for ikke å høre på folket. Redaktøren kan fortelle at de i sommer har gjort såkalte gerilja-tester der tilfeldige forbipasserende blir bedt om å teste den nye nettsiden.

– Vi har vært innom både Frognerparken, Majorstua og Aker Brygge. På sistnevnte sted traff vi jo en del tilreisende fra andre kanter av landet, men vi planlegger også å spørre fiskere i Svolvær om hva de synes og hva de trenger. De utgjør jo på en måte ekstrem-varianten av værinteresserte.

Etter sommerferien vil Yr-redaksjonen sette seg ned for å se på alle tilbakemeldingene fra brukerne der ute. Så langt har de merket seg en interesse for meteogram, et tilbud kanskje de fleste av oss ikke vet av vi savner.

 (Foto: YR.NO)

SAVNET: Meteogrammet er på plass på den vanlige nettsiden, men ikke på den nye mobilnettsiden. Men det vil den, lover Yr. (Foto: YR.NO)

– En slik grafisk framstilling av været er det mange som ønsker seg. Men det skal sies at de første som har kommet med tilbakemeldinger nok er folk som er spesielt opptatt av detaljer.

– Vær-nerder?

– Kanskje det. Men jeg tror også at leserne av NRK Beta, der vi omtalte den nye siden i begynnelsen av juni, er opptatt av slike detaljer.

Støver Jensen kan ikke gi noen eksakt dato, men regner med at siden vil foreligge i ferdig versjon til høsten.

LES OGSÅ: Knallbra vær-app for Android

Mange alternativer

Det finnes mange som lager vær-apper og web-baserte værsider med innhold fra Yr.

Det kan de fint gjøre så lenge de skriver hvor de har det fra. Slike data er nemlig tilgjengelig for alle.

I tillegg har Yrs konkurrent Storm apper både for Android og iOS. For Windows Phone-brukere finnes det en kombi-app for alle TV2s tjenester.

 (Foto: TORE NESET)

KALDT I JULI: Snøbyger i Oslo er vel å strekke det litt, Apple… (Foto: TORE NESET)

LES OGSÅ: En herlig vær-app

Snø i Oslo?

Det finnes også en rekke utenlandske værtjenester som både kan brukes med app og i nettleseren. Mange har samarbeidsavtaler med mobilleverandørene.

Har du for eksempel en iPhone, vil du finne Yahoos værtjeneste som standard-app.

Vær likevel oppmerksom på at disse ikke alltid er like nøyaktige som våre hjemlige tjenester. Så sent som i dag meldte Apple/Yahoo/Weather Channel snøbyger i Oslo.

Riktig så ille er det ikke, selv om vi nok kunne ha ønsket oss varmere vær i sommer.

Kilde for: Mobil – DinSide.no