Finans og økonomi

Her ser vi NRK på mobilen i utlandet

Dinside Bruker du Spotify, Netflix, iTunes, NRK og mange andre innholdsleverandører på nett, vil du før eller siden komme borti lokale rettighetsbegrensninger. Det betyr at utvalget av programmer, sanger, apper og filmer vil variere fra sted til sted, fordi rettighetshaverne av forskjellige grunner har bestemt det.

Det er imidlertid mulig å lure systemene til å tro at du er et helt annet sted enn du i virkeligheten befinner deg, og triksene er ofte svært enkle.

Virtuell tunnel

En populær metode er å bruke en såkalt VPN-tjeneste (virtual private network). Da lages en beskyttet direktekobling mellom PC-en/mobilen/nettbrettet og VPN-serveren, og videre derfra ut på nettet.

Ligger VPN-serveren i USA og du for eksempel besøker Netflix, vil streamingtjenesten ikke se din egentlige IP-adresse, kun VPN-serveren sin, og dermed vil Netflix tro at du befinner deg i USA.

Les også: Planlegger Netflix å stenge ute VPN-brukere?

Beskytter mot inntrengere

Mange VPN-tjenester er usikre og trege, spesielt bør du være på vakt hvis tjenesten er gratis. Da kan det være bedre å velge en du må betale litt for, som for eksempel Freedome fra det finske sikkerhetsselskapet F-Secure, som vi nylig har testet.

Hovedformålet med tjenesten er å sikre personvernet og sørge for at du surfer tryggere, for eksempel når du er tilkoblet åpne, usikrede nett. Hackere eller andre uinnvidde ser da ikke hvilke sider du besøker, hva du laster ned eller streamer, og er heller ikke mulig å spore dette for eventuelle målrettede annonsører.

Nå vil vi på ingen måte oppfordre til brudd på de lokale rettighetsbegrensningene, men oppheving av såkalt geo-blokking er også en sentral funksjon i Freedome.

Slik fungerer det

Freedome kan brukes fra både Mac, PC, nettbrett og mobil. For de to sistnvevnte kommer tjenesten i form av en app, som oppretter en VPN-profil på enheten din. Gjennom appen kan du så skru beskyttelsen av og på.

Det som i praksis skjer, er at enheten kobler seg til valgt VPN-server så snart du skrur sikkerheten på. Da vil all datatrafikk til og fra enheten gå gjennom denne serveren.

F-Secure har en rekke VPN-servere rundt om i verden, og du kan enkelt velge hvilken «virtuell plassering» du ønsker. Og selv om tilgang til geografisk begrenset innhold listes som en av fire hovedfunksjoner, oppfordrer også F-Secure deg om å respektere lokale bestemmelser.

Skjermbilder fra appen for iPhone.

Skjermbilder fra appen for iPhone.

Vår erfaring

Vi testet tjenesten på en iPhone, og det fungerte utmerket. Appen er svært brukervennlig, og vi var tilkoblet VPN-serveren på sekunder. Bytte av server gikk like kjapt, og vi opplevde ikke at trafikken gikk merkbart tregere.

Fra F-Secure får vi opplyst om at serverne kan håndtere mange brukere og store mengder dataoverføring samtidig uten problemer.

14 dager gratis

Freedome kan uansett prøves gratis i 14 dager. Etter dette koster tjenesten 29 kroner i måneden, eller 289 kroner for et helt år. Du finner mer informasjon hos F-Secure.

Les også denne saken: Sett opp din egen VPN-server

Kilde for: Data – DinSide.no