Mobil

Vil bankene samarbeide om mobilbetaling?

Dinside Mens de i Sverige har én betalingsapp, Swish, har vi i Norge en hel haug, som Vipps, mCash, MobilePay og Snapcash.

Dinside fortalte nylig om en mulig løsning på problemene mange møter i denne jungelen: En ny felles plattform kalt Straksbetalinger, utviklet av Finans Norge, på oppdrag fra norske banker.

  • Nå kan man bare overføre penger på sekunder om begge har konto i samme bank. Med Straksbetalinger skal dette bli mulig uansett hva slags bank du og mottaker bruker.
  • Nå må du og mottaker bruke samme betalingsapp. Med Straksbetalingers database med telefon- og kontonummer kan man betale fra én app, mens mottakeren kan bruke en helt annen, eller ingen.

Bankene skal altså ikke samarbeide om én app, men om én infrastruktur, som kan bryte ned veggene mellom appene.

Foreløpig er det bare Eika-gruppen som bruker Straksbetalinger-systemet i sin Snapcash, og spørsmålet er om resten hiver seg på, og hvordan.

Svaret er noe sånt som «kanskje», og «hemmelig».

LES MER: Slik fungerer Straksbetalinger – fra hvilken som helst app til hvilken som helst bankkonto

– Bankene har sovet i timen!

  • Daniel R. Döderlein er gründeren bak betalingsappen mCash. Han mener han snakket med norske banker om mobilbetaling allerede i 2006, men at han ikke ble hørt.
  • – Det er naturlig å tenke «heller sent, men godt». Men jeg antar at vi er enige om at dagens situasjon er mer «sent og dårlig», sier han til Dinside.
  • Foreløpig får han ikke koblet seg på Straksbetalinger, da mCash ikke er en bank.
  • – Personlig tror jeg tiden for samhandling i Norge er over. Vi må regne med økt fragmentering og sterkere konkurranse, der bankene bygger egne systemer og løsninger uavhengig av hverandre. I så måte tror jeg også rollen til Finans Norge som forvalter av fellesløsninger er under sterkt press.

«Vipps blir bedre»

DNB er en av dem som ikke kunne vente på et samarbeid, og de laget derfor sin egen betalingsapp: Vipps. De skryter av 670.000 nedlastninger og flere tusen nye hver eneste dag.

Men samarbeidet, som de også har vært med på, betyr hverken at de hiver denne appen ut av vinduet eller at de boikotter Straksbetalinger.

– Intrastrukturen kan legge til rette for å gi enda bedre funksjonalitet i de løsningene vi allerede har, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til Dinside.

Når, og hvordan, vil han dog ikke svare på ennå. Men at det ikke blir én felles app for alle, tror han bare er positivt.

– Det er bra for kundene at flere aktører, enten det er banker eller nye aktører som Facebook, konkurrerer knallhardt med hverandre om å tilby de beste betalingsløsningene, mener Westerveld.

LES OGSÅ: «Det er ikke spesielt trivelig å få beskjed om at kameraten din har betalt gjelda si, men at du ikke får pengene før du har registrert deg sånn og sånn»

«Helt avgjørende»

– Et samarbeid om straksbetalinger er helt avgjørende for at dette skal lykkes. Det hjelper lite at Sparebanken Vest lager en funksjon for straksbetaling i mobilbanken hvis de andre bankene ikke har gjort seg i stand til å motta betalingen i sanntid, sier leder for produkter og digitale kanaler i Sparebanken Vest, Torvald Kvamme, til Dinside.

De vil trolig begynne å bruke Straksbetalinger rundt årskiftet, i en vennebetalingstjeneste de snart lanserer i mobilbanken. Databasen over telefonnummer, som er en del av Straksbetalinger-systemet, vil de vente og se hvordan utvikler seg.

– Når tror dere at vi kan se et marked hvor alle kan betale alle med et telefonnummer fra mobilen?

– Siden alle bankene må være med for å få skikkelig gjennomslag, kan det oppstå mange hindringer på veien. Det er likevel mye som tyder på at det ikke er veldig lenge til. Kanskje 2016 blir det stor mobilbetalingsåret? undrer Kvamme.

LES OGSÅ: Bankene jublet da iPhone fikk NFC-brikke til mobilbetaling

 (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

KAN KOMME INN: Om DNB faktisk innfører Straksbetalinger i Vipps, kan betalingen gå lynraskt uansett hva slags bank man har, og man kan potensielt nå de som ikke engang har appen. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

«Mer bruk»

Også Danske Bank er på app-ensiven, med MobilePay, samtidig som de finansierer Straksbetalinger.

– Denne typen løsning vil åpenbart bidra til spredningen av slike betalingsløsninger, dersom dagens tilbydere kobler seg på, sier Danske Banks kommunikasjonsrådgiver Even Gaarde-Landre til Dinside.

Men om de selv vil koble seg på? Det vil han ikke si så mye mer om enn at de skal vurdere det. I så fall blir det trolig brukt inne i MobilePay-appen.

LES OGSÅ: Dette svarte McDonald’s da vi testet Valyou for å betale med mobilen

«Enklere uten app»

– Nordea er opptatt av at de beste løsningene kommer på plass, noe som er lettere hvis bankene oppretter en felles plattform. Sverige er et godt eksempel på det, forteller «kommunikatør» Synne Ekrem i Nordea.

Nå som en slik plattform kommer på plass, skal Nordea lage løsninger som benytter seg av den. Men noen egen app, vil de trolig ikke lansere.

– Vi vil bruke det for å opprette straksbetalinger eller direkte vennebetalinger først og fremst i mobilbanken, så det blir enkelt for våre kunder som slipper å laste ned egen app og registrere seg, sier Ekrem.

LES OGSÅ: Slik slipper du å bruke kodebrikke – få deg BankID på mobilen!

«Mer enn vennebetaling»

Sparebank 1 er med på spleiselaget, men vil ikke si noe særlig mer enn at Straksbetalinger handler om langt mer en vennebetaling.

– Vi tror Straksbetalinger kan være viktig på andre bruksområder. For eksempel privatbetaling av bruktbilkjøp eller andre kjøp der alternativet hadde vært kontantkjøp, forteller kommunikasjonsdirektør Christian Brosstad til Dinside.

– Samarbeid på infrastruktur er smart i «lille Norge», men det vil fortsatt være full konkurranse om å tilby enkle, relevante og intuitive kundeløsninger.

LES OGSÅ: Slik betaler du vennene dine uten apper, uansett hva slags bank de bruker

Kilde for: Mobil – DinSide.no