Finans og økonomi

Jottacloud fornyes

Dinside Markedet flommer nærmest over av skylagringstjenester, og den store konkurransen fører til at prisene stadig presses nedover.

Her på Dinside har vi omtalt mange av de mest populære, se lenkesamling nederst i denne artikkelen.

Norge er en «sikker havn»

De fleste tjenestene har tilhold i utlandet, men det finnes også noen norske aktører som satser på skylagring både for bedrifts- og forbrukermarkedet.

Etter de mye omtalte Snowden-avsløringene for et par år tilbake, har flere av disse opplevd sterk vekst, også fra utenlandsk hold, takket være de sterke personvernreglene her til lands.

Den største norske aktøren i forbukermarkedet heter Jottacloud, som nylig nådde 500.000 brukere.

Tjenesten byr på ubegrenset lagring for 59 kroner i måneden, og er dermed svært konkurransedyktig på pris i forhold til utenlandske tjenester.

TEMA: Nettlagring

Dette er nytt

Et av ankepunktene mot Jottacloud har vært at web-grensesnittet har hatt begrensninger i forhold til eksempelvis Google Disk, Microsoft OneDrive og Dropbox; blant annet har det manglet støtte for opplasting av filer gjennom nettleseren.

Nå har imidlertid Jottacloud lansert en helt ny web-app med utvidet funksjonalitet. Vi har testet løsningen, og den fungerer mye bedre enn tidligere. Du kan laste opp filer gjennom nettleseren ved hjelp av dra og slipp, dele filer ved å høyreklikke dem, og mye mer.

Webgrensesnittet har fått et såkalt responsivt design. Det betyr at du blant annet kan høyreklikke mapper og filer, og laste opp filer fra PC-en din ved hjelp av dra og slipp.

Tidligere revisjoner av dokumenter og andre filer kan enkelt gjenopprettes ved å høreklikke på dem i web-appen.

Det eneste vi savner er mulighet for å laste opp hele mapper ved hjelp av dra og slipp, samt avspilling av mediefiler og redigering av dokumenter, noe de store konkurrentene har støtte for.

Våre tester viser imidlertid at Jottacloud byr på høyere overføringshastigheter enn de fleste utenlandske konkurrentene, mye takket være den korte veien til serverparken deres på Økern i Oslo.

Les også: I nettskyen blir det aldri fullt

Enda bedre personvern

Jottacloud har lenge proklamert at tjenesten byr på verdens beste personvern, og har blant annet sin egen personverngaranti.

Norsk lov setter klare grenser for tilgang til datainformasjon fra myndighetene, i motsetning til mange andre land.

I helt spesielle tilfeller kan det imidlertid komme pålegg fra myndighetene om utlevering av data. Slike pålegg kan være unntatt offentligheten, og dermed har ikke Jottacloud anledning til å varsle brukerne sine om dem.

På den annen side er det ikke noe som hindrer dem i å fortelle at de ikke har mottatt utleveringsordrer.

Ukentlige oppdateringer

 (Foto: Jottacloud)

HAR FOKUS PÅ PERSONVERN: Roland Rabben foran serverskapene til Jottaclouds datasenter på Økern i Oslo. (Foto: Jottacloud)

– For å understreke hvor viktig vi mener det er med åpenhet og gjennomsiktighet i prosessen rundt en eventuell utlevering av kunders private data, lanserer vi en såkalt Warrant Canary. Hver uke publiserer vi et dokument om at alt er i skjønneste orden. Slutter vi å publisere dette, må våre brukere gå ut fra at vi har mottatt en «hemmelig» utleveringsordre, sier daglig leder for Jottacloud, Roland Rabben.

– Vil ikke dette være med på å vanskeliggjøre for eksempel politietterforskning?

– En Warrant Canary vil på ingen måte være et hinder for politiets etterforskning. De må i alle tilfeller fremskaffe en rettskjennelse før vi utleverer data. Vi ønsker å være åpne om alt som angår våre brukere, og da er en Warrant Canary en veldig enkel mekanisme for å informere om hemmelig utlevering av data. Vi kan altså ikke fortelle om hvem det gjelder, eller når det har skjedd. Vi slutter rett og slett å fortelle verden at alt er i skjønneste orden. Det er det lille ekstra vi tror brukerne våre setter pris på.

Rabben understreker samtidig at de aldri har mottatt en slik utleveringsordre fra myndighetene.

Få også med deg våre omtaler av disse populære nettskylagringsløsningene:
Microsoft OneDrive
Google Disk (Google Drive)
Dropbox
Cubby

Kilde for: Data – DinSide.no