Finans og økonomi

Martin ble nektet Elkjøp-garanti

Dinside Vi skrev nylig om Dinside-leseren som ble nektet å returnere en vare på fornøyd-garanti hos Lefdal, fordi han hadde «benyttet garantien for mange ganger».

Lefdal innrømmet at de ikke kunne være sikker på at kunden hadde vært uheldig, og uttalte til Dinside at han likevel skulle få bytte varen.

Nå har vi også en historie fra Elkjøp, hvor en kunde ikke lenger fikk «gratisabonnement» på spillkonsollen Playstation 4 (PS4).

Får ikke lenger lov

Det er mange selskaper som etterhvert har en «fornøyd-garanti», som gir kunden rett til å returnere en vare dersom de ikke er fornøyd. Dette markedsføres også sterkt, i annonser og i butikkene.

Vi oppfordret lesere til å tipse oss om saker hvor selskapene ikke holder det de lover i fornøyd-garantien, og vi har fått flere tips. Blant annet dette:

 (Foto: PRIVAT)

KRITISERER MARKEDSFØRINGEN: Martin Bekken Nilsen kritiserer manglende informasjon om begrensninger i Elkjøps fornøyd-garanti. Han understreker at han har handlet mye hos Elkjøp på grunn av god service og ordningen med åpent kjøp, også mye varer som han ikke har returnert. (Foto: PRIVAT)

– Jeg får ikke lenger lov til å kjøpe Playstation 4 (PS4) med returrett hos Elkjøp, skriver Martin Bekken Nilsen til Dinside.

– Jeg har de to-tre siste årene kjøpt både PC, TV og PS4-spill uten å returnere dem. Men jeg har benyttet meg av åpent kjøp og kjøpt rundt ti PS4-maskiner og levert dem tilbake, forteller han videre.

Har «lånt» varene

Han sier selv at han skjønner at det kan argumenteres for at han ikke leverer tilbake varen fordi han er misfornøyd, ettersom han leverer tilbake samme varen hver gang.

– Jeg er ærlig på at hovedgrunnen til at jeg har kjøpt så mange PS4 er fordi jeg har kjøpt PS4-spill og ikke har følt at jeg har råd til å kjøpe PS4 på permanent basis. Når Elkjøp hadde ordningen med åpent kjøp, så benyttet jeg meg av det. Jeg har benyttet meg av muligheten til å «låne» PS4. Dette har vært over en periode på halvannet til to år, forteller Bekken.

Han sier til Dinside at han ikke ble informert om at det var en maksimalgrense for antall ganger man kunne benytte seg av åpent kjøp – før han plutselig fikk beskjeden om at han var blitt fratatt rettigheten til å kjøpe PS4 med åpent kjøp, ved innlevering av sin siste. Han fikk imidlertid levere inn siste eksemplar.

– Begrunnelsen var at «åpent kjøp»-ordningen ikke var skapt for å bruke den slik jeg brukte den, forteller han.

LES OGSÅ: Husk at lovpålagt angrerett til dels betyr 14 dagers «åpent kjøp»

«JA» til begrensninger!

Ifølge en uhøytidelig avstemming på Dinside, sier 77 prosent av leserne at «JA», det bør være en grense for hvor mange ganger man kan benytte seg av retur innenfor «fornøyd eller returner-garantier». 21 prosent sier «NEI» til begrensninger, og 3 prosent har ingen mening.

Synes reklamen villeder

Bakken innrømmer altså at han har brukt garantien for å ha gratis lån av PS4 – uten egentlig noen intensjon om å beholde produktet.

– Jeg kjøper argumentet med at «åpent kjøp»-ordningen ikke er laget for at jeg skal kunne få ha «gratis» Playstation. Likevel synes jeg det er synd at Elkjøp ikke trenger å informere om at garantien kan trekkes tilbake i sin markedsføring. Det synes jeg er merkelig, og jeg synes det er villedende markedsføring. Du blir lovet en fantastisk garanti, der du kan bruke en vare i 30 dager og levere tilbake og få pengene tilbake, men du blir aldri informert om at denne garantien kan bortfalle, uttaler Bakken.

Ifølge det Forbrukerrådet tidligere har uttalt til Dinside, har Bakken helt rett i at selskapet ikke kan trekke tilbake en garanti uten på forhånd å ha opplyst om at det foreligger begrensninger i garantien.

– Selger har ansvar for det de skriver, og har de ikke tatt forbehold er de bundet til masta, uttalte Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice hos Forbrukerrådet, da Dinside skrev om leseren som ble nektet å levere tilbake varen på fornøyd-garanti hos Lefdal.

Hun sa også at en garanti er en del av kjøpsavtalen, slik at Forbrukerrådet kan hjelpe deg om du ikke får det som er lovet.

 (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

VIL BEGRENSE GARANTIEN: – Vi vil tydeliggjøre at det ikke er intensjonen at man skal kunne låne produkter, uttaler Åshild Indresøvde i Elkjøp Nordic til Dinside. (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

Driver ikke med utlån

Åshild Indresøvde, kommunikasjonsdirektør Elkjøp Nordic AS, sier til Dinside at dette er eksempel på at garantien ikke er brukt etter hensikten.

– Garantien har et visst formål, at alle skal kunne få teste og finne ut om dette er produktet de ville ha, og om det ikke er som forventet, skal de kunne få komme tilbake og returnere produktet, selv om det er brukt, sier Indresøvde.

– Vi driver ikke utlån av produkter gratis, og hvis det kan bli oppfattet sånn, må vi dessverre sette forbehold om bruken, uttaler hun.

Ifølge Indresøvde vil det dermed komme et forbehold i «åpent kjøp»-garantien hos Lefdal og Elkjøp.

– Vi kommer til å sette et forbehold i garantien om misbruk, som vil være gjeldende fra det tidspunktet informasjonen er ute, forteller hun til Dinside.

– Det er synd

Hun kan imidlertid ikke si hvordan dette vilkåret vil være utformet, på nåværende tidspunkt.

– Vi må se hvordan formuleringen skal være for at det skal bli oppfattet riktig, og om det er noen lovmessige forbehold vi må ta hensyn til. Men vi synes det er synd, for vi opplever at det store flertallet bruker garantien helt etter hensikten, sier Indresøvde til Dinside, og sier videre at de ikke har sett noe behov for å legge inn noe forbehold, men at de kommer til å gjøre det slik at alle er klar over det.

Ifølge Indresøvde skal alle butikkene være informert om et en presisering av vilkårene vil komme. Hun kan ikke si nøyaktig når dette vil rulles ut.

Kilde for: Data – DinSide.no