Finans og økonomi

Sliter du med Windows 10?

Dinsides Datadoktor er tilbake! Nå inviterer vi deg til å stille teknologispørsmålene du ikke tør å stille andre.

Alt du trenger å gjøre, er å bruke skjemaet på denne siden. Du kan være helt anonym om du ønsker det.

Med jevne mellomrom vil vi samle noen av de mest aktuelle spørsmålene fra dere lesere og svarene våre i egne Datadoktor-artikler.

Denne uken har vi konsentrert oss om Windows 10, neste gang blir det et annet data/teknologirelatert tema.

Spørsmål: Kan og bør jeg installere Windows 10?

Hei! Jeg har en fem år gammel PC med Windows 7 som begynner å bli veldig treg. Vil jeg kunne installere Windows 10 på denne, og vil PC-en da føles raskere?

Harald

Datadoktoren svarer:

Hei!

Siden PC-en din har Windows 7, kan den helt sikkert kjøre Windows 10, siden systemkravene er de samme:

Jeg vil anbefale deg å først oppgradere, og hvis det ikke gjør at PC-en din er raskere, kan du installere Windows 10 fra bunnen av. Det er en større jobb, men vil helt sikkert gjøre at PC-en din føles raskere etterpå. Du kan lese mer om fremgangsmåten her.

Hvis du virkelig vil få fart på sakene, kan du samtidig bytte ut harddisken med en SSD. Da vil PC-en din garantert oppleves som vesentlig raskere. Les mer om det i denne artikkelen

Hilsen Datadoktoren

Spørsmål: Mus og tastatur funker ikke i Windows 10

Hei.

Windows 10 har krasjet og kommer opp med melding om omstart eller gå videre til andre muligheter. Under oppstart fungerer mus og tastatur, men når den er lastet har mus og tastatur sluttet å virke og jeg kommer ikke videre.

Hva kan jeg gjøre? Jeg har ikke berøringsskjerm.

Vennlig hilsen Povl

Datadoktoren svarer:

Hei Povl,

At PC-en din sliter med å laste inn Windows 10 er nok et tegn på at den har problemer med drivere, noe som også bekreftes av at mus og tastatur ikke fungerer når Windows er ferdig lastet. I ditt tilfelle vil det helt sikkert være smartest å installere Windows 10 fra bunnen av, som beskrevet i svaret mitt over.

Du kan også prøve å koble tastatur og mus i en annen USB-port, eventuelt kan du koble til et annet tastatur/mus til PS/2-porten, hvis PC-en din har det.

Hilsen Datadoktoren

Spørsmål: Windows 10 og lisens

Hei, jeg bygger min egen PC. Har alltid kjøpt Windows OEM. Nå har Microsoft sagt at Windows 10 blir det siste operativsystemet deres, det skal bare oppdateres i fremtiden. Lurer derfor på å kjøpe Windows 10 Pro fullversjon nå til cirka 2.500 kroner. Blir det da det siste jeg noengang må betale for hos Microsoft? Med fullversjon skal det jo være mulig og bytte hardware…

Datadoktoren svarer:

Du har helt rett i at en fullversjon er en personlig lisens som følger deg som bruker, ikke PC-en. Du står dermed fritt til å gjøre endringer på maskinvaren i PC-en som du selv vil, og kan også flytte lisensen over på den neste PC-en du bygger.

Microsoft har uttalt at Windows 10 er den siste Windows-utgaven de gir ut, og at operativsystemet heretter vil fungere som en tjeneste. Hva som ligger i dette har vi ikke helt oversikten over ennå, men at alle deler av tjenesten blir gratis for all fremtid, er høyst usannsynlig.

Hilsen Datadoktoren

Spørsmål: Windows 10 og inkompatibelt grafikkort

Hei, jeg har en stasjonær maskin med et grafikkort som ikke er kompatibelt med oppgradering til Windows 10 (Nvidia Geforce 6100).

Hovedkortet er av typen mini ITX og jeg har 2 GB RAM. Hva må jeg erstatte for å få oppgradert?

Hilsen Øystein

Datadoktoren svarer:

Hei Øystein,

Jeg har søkt litt rundt på nettet, og det er stor sannsynlighet for at grafikkortet ditt likevel er kompatibelt med Windows 10. Dette er også hva Microsoft selv sier.

Prøv å oppgradere til Windows 10 selv om du får advarselen. Hvis det likevel skulle vise seg å være inkompatibelt, vil du få redusert grafikkytelse, men kan likevel bruke maskinen. Du får da muligheten til å rulle tilbake til Windows 8.1/7 i 30 dager, men jeg er overbevist om at dette kommer til å gå bra.

Hilsen Datadoktoren

Spørsmål: Kan jeg gå tilbake til Windows 7 hvis jeg har slettet filene?

Jeg har oppgradert til Windows 10, og var litt snar med å slette Windows 7-filene, for det viste seg at det ble noen småproblemer av ulik art. Eventuelt skulle jeg ha hatt en fullstendig installasjon av W10 igjen. Men da mister jeg vel alle mine andre programmer?
Hvordan kan jeg få installert en fullstendig versjon av Windows 10, når jeg egentlig bare har benyttet update fra W7 til W10?

Hilsen Arnold

Datadoktoren svarer:

Hei Arnold,

Hvis du har slettet Windows 7-filene er det ikke mulig å angre oppgraderingen, dessverre. Da blir det beste alternativet å installere Windows 10 fra bunnen av, men da må du samtidig installere alle programmene dine på nytt. Du må også sørge for at du sikkerhetskopierer alle dokumenter, bilder, videoer, musikk og andre personlige filer du ønsker å ta med deg videre. Hvordan du går fram med ren installasjon kan du lese om her.

Hilsen Datadoktoren

Spørsmål: Hvor er Favoritter-feltet i Windows 10?

Hei!

Jeg finner ikke Favoritter-feltet i Utforsker i Windows 10. Hvordan kan jeg få festet det permanent igjen?

Gunnlaug

Datadoktoren svarer

Favoritter-feltet er erstattet med Hurtigtilgang. Det er egentlig en utvidet Favoritter, som også inneholder de mest brukte mappene og de siste brukte filene dine. For å feste en mappe til Hurtigtilgang, høyreklikker du på den og velger Fest til Hurtigtilgang. Da blir mappen tilgjengelig øverst til venstre i Utforsker helt til du manuelt fjerner den fra listen ved å høyreklikke og velge Løsne fra Hurtigtilgang.

Hilsen Datadoktoren

Har du spørsmål til datadoktoren? Bruk skjemaet på denne siden

Kilde for: Data – DinSide.no