Mobil

Nå gjør de mobiltelefonen til en PC

Dinside På utviklerkonferansen Build har Microsoft i kveld vist frem nye funksjoner som kommer i Windows 10.

Som mange nok har fått med seg allerede, vil Windows 10 kunne kjøres på en rekke enheter – både PC-er, nettbrett, mobiltelefoner og Xbox og HoloLens.

Og med «Universal apps»-prinsippet kan utviklere lage én app som kan kjøres på alle Windows 10-enheter; uavhengig av skjermstørrelse.

Mobiltelefonen som en PC

Microsofts Joe Belfiore viste hvor elegant dette kan gjøres ved å koble en mobiltelefon til en PC-skjerm.

På pulten hadde han mus og tastatur (med Bluetooth) og kunne dermed bruke alle apper på telefonen som om han brukte en vanlig Windows-PC, med støtte for muspeker og input via tastaturet.

 (Foto: AP/SCANPIX)

MOBIL SOM PC: Med «Continuum» kan du koble en Windows-telefon til en ekstern skjerm og bruke den som en PC. (Foto: AP/SCANPIX)

Powerpoint 2016 ble demonstrert og var i praksis identisk med versjonen man ville ha hatt på en PC.

LES OGSÅ: Microsoft slipper Office-apper for Windows 10

Windows’ evne til å tilpasse seg ulike skjermstørrelser kaller Microsoft for Continuum.

 (Foto: AP/SCANPIX)

SLIK: Mobiltelefonen er koblet til skjerm, og så kan man bruke den som en PC. (Foto: AP/SCANPIX)

Lett å konvertere fra Android og iOS

En annen ting som kan få Windows-telefoner til å skyte fart det neste året er at utviklere nå med få anstrengelser vil kunne portere Android- og iOS-apper direkte til Windows-enheter.

Det er altså ikke helt som enkelte rykter skulle ha det til på forhånd – at Windows 10 ville kunne kjøre Android-apper direkte, men det skal i hvert fall utgjøre en minimal «ekstrakostnad» også å støtte Windows-enheter; noe som har vært et problem for Windows Phone-leieren spesielt.

Målet til Microsoft er at én millard enheter skal kjøre Windows 10 i løpet av tre år; vesentlig flere enn hva som kjører iOS og Android.

Project Spartan blir Edge

En endring i Windows 10 er at tradisjonsrike Internet Explorer blir erstattet med en ny nettleser, som har hatt kodenavnet Project Spartan under utviklingen.

LES OGSÅ: Nå kan du prøve Spartan

I dag avslørte Microsoft at navnet på deres nye nettleser er Edge, og at ikonet dermed fortsatt blir en E. Edge lar deg både lese og endre på nettsider, slik at du enkelt kan tegne og skrive på nettsidene.

Den får også Cortana innebygd (Microsofts stemmeassistent), og får også støtte for utvidelser på samme måte som i Firefox, Chrome og andre nettlesere.

Kilde for: Mobil – DinSide.no