Mobil

Problemer etter oppdatering til iOS 9?

Dinside I forrige uke lanserte Apple sin iOS 9-oppdatering, fullspekket av nye funksjoner og forbedringer. I tradisjon tro bringer en stor oppdatering av et operativsystem med seg en rekke problemer og feil, og påfølgende mye frustrasjon.

Vi har mottatt en rekke henvendelser fra lesere som sliter etter å ha oppdatert til iOS 9. Men hva er det de har trøbbel med? Og finnes det løsninger som kan hjelpe dem? Det har vi prøvd å finne ut av.

LES OGSÅ: iOS 9-triksene du bør kunne

Får ikke lastet ned oppdateringen

Problem: «Jeg forsøker å laste ned iOS 9 til flere ulike iPhone-er og iPad-er, men får til svar at det oppsto en feil. Jeg skal ha nok minne (denne krever vel litt mindre enn sist), kjenner dere til feilen?»

Svar: Idet Apple slapp iOS onsdag i forrige uke fikk flere brukere denne feilmeldingen, antagelig på grunn av stor pågang. Det bør ikke være et problem nå, men skulle det skje, er det bare å prøve å laste ned igjen.

LES OGSÅ: iOS 9 krever mindre lagringsplass

Oppstartstrøbbel

Flere lesere vi har vært i kontakt med har fått problemer med at deres iPhone eller iPad ikke vil starte opp etter oppgradering til det nye operativsystemet.

Noen står fast på Apple-logoen, mens noen står fast der det står «Skyv for å oppgradere».

Problem: «Hei. Har en iPhone 5 som ikke vil starte opp etter siste oppdatering. Har restartet minst 10 ganger. Reinstallert. Gjenopprettet uten hell. Var i kontakt med Apple-ansatt i en Elkjøp som anbefalte reinstallasjon. Også serviceansatt på Elkjøp mente dette skulle gjøre susen, men nei da. Man kan ringe til telefonen om man ikke gjør den siste «kvitteringen» for installering.»

Problem: «Hei. Jeg har nettopp oppgradert min iPad Air til iOS 9. Alt jeg har nå er en hvit skjerm og ingenting fungerer.»

Problem: «Min iPhone har gått i lås fordi det ved ett av trinnene etter oppdateringen ikke går an å skyve for å åpne der hvor det står «Skyv for å oppgradere». Jeg må nok innom Eplehuset i løpet av dagen.»

Problem: «Hei! Trenger virkelig hjelp! Etter jeg oppdaterte iPad-en, så vil den ikke skru seg på… Den lyser hvitt, med teksten «Skyv for å oppgradere». Når jeg skyver, kommer det opp at jeg må skrive inn koden og det gjør jeg. Da vises eplemerket, og en linje som blir mer og mer svart ettersom hvor langt man kommer i oppdateringa. Men, problemet ligger ved at det ikke skjer noe, og etter en liten stund, går den tilbake til siden med «Skyv for å oppgradere». Noen tips?»

 (Foto: APPLE)

GJENOPPRETT VIA ITUNES: Slik vil det se ut når du setter din iPhone i gjenopprettingsmodus. (Foto: APPLE)

Løsning: Står du fast på Apple-logoen etter oppdatering, anbefaler programvareprodusenten iMobie.com at du først framtvinge en omstart.

Når du skal framtvinge en omstart av din iPhone eller iPad, holder du både Dvale-/våkne-knappen og Hjem-knappen nede i minst 10 sekunder, til du ser Apple-logoen, heter det i Apples eget supportdokument.

Hjelper ikke det, foreslår iMobie videre at du setter enheten i såkalt gjenopprettingsmodus. Dette innebærer dog at du sletter alt innhold, så vær helt sikker på at du har en fersk sikkerhetskopi før du setter i gang.

For å sette enheten i gjenopprettingsmodus, kobler du den til datamaskinen og åpner iTunes. Detter fremtvinger du en omstart ved å holde Dvale-/våkne- og Hjem-knappen nede samtidig i minst ti sekunder. Slipp deretter Dvale-/våkne-knappen, men fortsett å holde inne Hjem-knappen. Slipp Hjem-knappen når du ser en Koble til iTunes-skjerm. Så skal du kunne gjenopprette din enhet via iTunes.

Når det gjelder problemet med å sitte fast på «Skyv for å oppgradere», har Apple anerkjent at det er en feil, som de lover at skal fikses i en kommende oppdatering. Frem til da har de følgende forslag til løsning:

 (Foto: APPLE)

APPLES OPPSKRIFT: Her er rådet til deg som ikke kommer videre fra «Skyv for å oppgradere». PS: Ikke alle har fått dette til å fungere. (Foto: APPLE)

Slår seg plutselig av

Problem: «Hei, etter oppgradering til IOS 9 opplever jeg at min iPhone 6 slår seg av noen sekunder (Apple-logo vises på hvit bakgrunn). Dette har skjedd flere ganger siden oppgradering, og er irriterende. Det hjelper ikke å restarte på nytt, det skjer igjen. Noen tips om hva som kan gjøres?

Løsning: Faktisk har noen brukere opplevd dette med iPhone 6 og 6 Plus før iOS 9 ble lansert også. En artikkel på iGeeksblog tar for seg en rekke løsningsforslag, alt fra å fremtvinge en omstart, slette innhold du ikke trenger, tilbakestille alle innstillinger og gjenopprette enheten.

Detter ut av nettet

Problem: «Jeg har oppgradert min iPhone 5 til OS 9 og det viser seg at når jeg er på nett, detter nettet ut bare noen sekunder etter at jeg er kommet til det jeg søker på. Så jeg håper det kommer en ny nedlasting som ordner dette.»

Løsning: Det er ikke første gang det har vært problemer med Wi-Fi etter en iOS-oppdatering. Det skjedde med iOS 6 i 2012. Får du ikke koblet deg opp mot et trådløst nettverk, er en løsning å tilbakestille nettverksinnstillingene. Gå til Innstillinger > Generelt > Nullstill > Nullstill nettverksinnstillingene.

Fungerer ikke det, har iMobie listet opp en håndfull andre løsninger her.

LES OGSÅ: App Store utsatt for angrep

Apper som ikke fungerer

En stor oppgradering som dette går sjelden helt smertefritt for alle. Ofte vil det være enkeltapper og tjenester fra tredjeparter som ikke fungerer som de burde; enten feilen ligger hos Apple eller hos tredjeparten.

NRK melder om feil på direktekanalene for noen brukere i deres apper i iOS 9, men en oppdatering ligger nå til godkjenning, skriver NRK Beta.

Appen til Sandnes Sparebank var ikke kompatibel med iOS 9 til å begynne med, men skal nå være oppdatert og fungere for brukere som har oppgradert, får Dinside opplyst.

En annen leser fikk ikke brukt BankID etter å ha oppdatert til iOS 9. Han fikk det til å fungere igjen ved å gjøre følgende:

– Jeg lastet ned BankID på nytt og fikk nye koder fra banken, så var det i orden.

Oppgradere fra iOS 7?

Spørsmål: «Har aldri oppgradert til iOS 8, fordi det aldri har vært plass til å oppgradere. Kan jeg gå direkte til 9-ern?»

Svar: Så lenge du har et produkt som er omfattet av oppdateringen, bør det gå helt fint. Bare husk å ta en sikkerhetskopi først.

iOS 9 er kompatibel med alle iPhone-modeller fra 4s og nyere, alle iPad mini, iPad 2 og oppover (altså ikke den aller første iPad-en) og de to siste generasjonene iPod touch.

Har du opplevd problemer etter oppdatering til iOS 9? Legg igjen en kommentar under, så skal vi prøve å hjelpe deg!

LES TEST: Så bra fungerer Siri på norsk

Kilde for: Mobil – DinSide.no