Finans og økonomi

Signér en PDF uten å skrive ut

Dinside Om du skal leie en bolig, søke om et lån eller på annen måte bekrefte en avtale, tyr de fleste fortsatt til den gode, gamle, håndskrevne signaturen.

Skjønt – mens man tidligere stort sett fikk slike papirer i postkassa, er det nå blitt mer vanlig å få PDF-filer på epost, der avsenderen forventer at du skriver ut kontrakten, signerer den, skanner den inn for så å sende tilbake i underskrevet tilstand.

Det er tungvint, og ikke minst – ekstra tungvint om du ikke har en skriver/skanner hjemme.

LES OGSÅ: Kjekke ting du kan skrive ut

Gjør alt fra PC-en

For å komme kommentarfeltet i forkjøpet er det på ingen måte nytt at man kan signere PDF-dokumenter direkte fra PC-en; uten hverken å skrive ut eller skanne igjen. Det aner oss dog at mange ikke vet om denne muligheten, så derfor fant vi det på sin plass å forklare hvordan man gjør det.

Det har seg nemlig slik at mange programmer har innebygd funksjonalitet for å signere en PDF-fil, slik at det fremstår som om du har skrevet den ut, signert og skannet igjen.

På Mac har for eksempel programmet «Forhåndsvisning» hatt dette innebygd siden Lion kom i 2011, og også Adobe Reader, som er et populært program for å lese PDF-filer, har hatt denne funksjonaliteten innebygd noen år allerede.

Slik gjør du det, Adobe Reader

Bruker vi Adobe Reader som eksempel, kan du gjøre på følgende vis.

1. Åpne PDF-fila i Adobe Reader.

2. Velg verktøyet for «Fyll ut og signer»; enten ved å velge det fra menyen eller fra sidepanelet dersom du har det åpent (det kan slås av og på via vis=>lesemodus):

3. Nå er PDF-dokumentet gjort redigerbart slik at du kan tegne og skrive på det. Velg signer-ikonet på toppen av vinduet og legg til signatur:

4. Nå får du tre valg: skriv, tegn eller bilde. Om du velger skriv, blir det i praksis å skrive med en skrifttype som ser håndskrevet ut, og som jo ikke vil være lik din egentlige signatur. Med tegn må du bruke mus/pekeplate for å tegne signaturen din, og for de fleste vil det da se ut som om en treåring har signert.

Best er derfor løsningen med bilde, men det fordrer at du allerede har et bilde av signaturen din lagret på maskinen. Du kan fint ta bilde av signaturen din med webkameraet på maskinen, eller med en telefon for så å overføre bildefila til PC-en. Merk at dette er noe du kun trenger å gjøre én gang – neste gang du skal signere noe, ligger signaturen allerede klar til bruk i programmet.

(Tidligere var også webkamera en valgmulighet, der du kunne signere på et hvitt ark og ta bilde av krusedullen din via webkameraet, men den muligheten ser nå ut til å være fjernet.)

5. Når du har valgt signaturen, kan du plassere den på egnet plass i PDF-dokumentet, og du kan også gjøre den større eller mindre ved å trekke i firkanten som går rundt:

FLYTT OG FORSTØRR: Du kan dra signaturen til egnet plass i dokumentet og forstørre/forsminske ved å dra nederst til høyre på firkanten rundt.

6. Til slutt lagrer du fila, så kan den sendes tilbake i signert tilstand.

Med forhåndsvisning på Mac

Som nevnt har også Forhåndsvisning-programmet på Mac hatt dette innebygd en god stund, og dette fungerer svært elegant.

1. Åpne PDF-fila i forhåndsvisning.

2. Trykk på knappen for å vise merkeverktøylinjen (verktøyboks) og deretter på signaturvalget:

3. Nå får du to muligheter – enten å signere med pekeplaten (der du «skriver» med pekefingeren) eller med kamera. Velger du kamera er det så enkelt som å signere på et stykke papir og holde det opp foran webkameraet. I løpet av sekund eller to, oppfatter programmet signaturen din og lager en kopi som du så kan sette inn i dokumentet, flytte på og skalere slik at den passer. Den blir også lagret til senere, slik at du slipper å gjøre denne prosessen på ny.

Mange andre PDF-visningsprogrammer har også tilsvarende funksjonalitet.

LES OGSÅ: Gjør mobilen til en dokumentskanner

Fra mobiltelefon?

Til slutt tipser vi om at du også kan signere dokumenter via telefonen din. Adobe Reader-variantene for iOS og Android støtter signering (ser ikke ut til å være støttet i Windows Phone-utgaven), der du rett og slett tegner signaturen din på skjermen med fingeren for så å sette den inn på egnet plass i dokumentet.

Da holder du bare fingeren nede der signaturen din skal stå, velger «signatur» og følger instruksene for å lage en.

Adobe Reader for Android (Play Butikk, gratis)
Adobe Reader for iOS (App Store, gratis)

LES OGSÅ: Visste du at Windows nå har fått en innebygd PDF-skriver?

Kilde for: Data – DinSide.no