Finans og økonomi

Glemt WiFi-passordet?

Dinside Når man kobler seg til et trådløst nettverk, velger de fleste å huske passordet slik at enheten man bruker automatisk kobler seg til det samme nettverket neste gang også.

Men – hva om man kjøper en ny enhet, eller har besøk av noen som vil logge seg på nettet?

Ikke alle husker passordet til det trådløse nettverket; det være seg hjemme, på hytta eller andre steder.

LES OGSÅ: Tregt internett kan skyldes ruteren

Tips #1: Sjekk ruteren

 (Foto: NETGEAR)

HER: De fleste rutere har et klistremerke på baksiden med passordet til det trådløse nettverket. (Foto: NETGEAR)

Har du anledning til å sjekke ruteren, har de aller fleste produsenter klistret på et merke på baksiden med passordet til det trådløse nettverket. Som regel er det merket med «Password», «WPA», «Code» eller lignende, og med mindre du selv aktivt har endret det tidligere, vil passordet være gyldig.

Ofte kan det være et ganske langt passord med både tall og bokstaver, så et tips kan være å ta et bilde av klistremerket, slik at du slipper å skrive det opp.

(PS! Om du ikke ønsker at uvedkommende logger på nettverket ditt, kan det være lurt å endre WiFi-passordet. Se mer under tips #4.)

LES OGSÅ: Dinside-lesernes beste mobilkameratips

Tips #2: Sjekk i Windows

Har du en Windows-maskin du har koblet til det trådløse nettverket, kan du se hvilket passord som er lagret på maskinen ved å åpne kontrollpanelet i Windows.

Finn frem til «Nettverks- og delingssenter». Trykk på nettverksnavnet (ved siden av «Tilkoblinger»). I det neste bildet klikker du på «trådløse egenskaper»-knappen og velger fanen «sikkerhet». Der kan du så trykke på «vis tegn» for å se passordet til det aktuelle nettverket.

SE PASSORDET: Via nettverksinnstillingene i Windows kan du se passordet til det trådløse nettet.

LES OGSÅ: Glemt passordet i passordfeltet?

Tips #3: Sjekk på Mac

Tilsvarende funksjonalitet finner du på en Mac. Åpne programmet «Nøkkelringtilgang», enten ved å finne det under verktøymappen under programmer, via Launchpad eller ved å bruke Spotlightsøket.

NØKKELRING: På Mac blir passordene dine lagret i nøkkelringen, som du finner som en egen app på maskinen.

Søk deg frem til det aktuelle nettverket eller let deg frem via passord-kategorien på venstre side. Når du har funnet nettverket, kan du høyreklikke på det og velge «Kopier passord til utklipp» for så å lime det inn et annet sted. Eventuelt kan du dobbeltklikke på nettverket og trykke på «Vis passord». Merk at du er nødt til å logge på med brukernavnet og passord du bruker på Macen for å få ut dette passordet.

Tips #4: Koble deg til ruteren

Har du fortsatt ikke lykkes i jakten på passordet, kan du koble deg til ruteren med kabel, gitt at du har en PC eller Mac med kablet nettverk og har en nettverkskabel.

Når du har gjort det, blir du koblet til nettverket. Du må nå logge på administrasjonsgrensesnittet på ruteren, så det første du må gjøre, er å finne hva ruterens IP-adresse er.

På Windows gjør du dette enklest ved å starte et DOS-vindu ved først å trykke windowsknapp-R (kjør) og skrive cmd.I vinduet som dukker opp skriver du ipconfig og ser etter linja «default gateway». Dette er IP-adressen til ruteren.

LES OGSÅ: Den magiske Windows-knappen

HER: Ved siden av «default gateway» finner du IP-adressen til ruteren din når du har kjørt ipconfig-kommandoen.

ALT-KLIKK: Holder du alt-knappen nede når du trykker på nettverksikonet, får du mer informasjon.

På Mac holder du alt-knappen inne og trykker på nettverksikonet på menylinja på toppen. Da får du utvidet informasjon om nettverkstilkoblingen slik at du kan lese av IP-adressen til ruteren på linja merket «Ruter».

LES OGSÅ: Bedre menyer med alt-knappen på Mac

Skriv inn denne IP-adressen i adressefeltet i nettleseren din. Da får du beskjed om å logge på som administrator på ruteren. Skjermbildet vil variere fra ruter til ruter – det samme vil brukernavnet og passordet.

Erfaringsmessig har de færreste tatt seg bry med å endre dette fra standardinnstillingene, så sannsynligvis finner du brukernavnet og passordet i manualen til ruteren eller ved å google ruterens modellnavn etterfulgt av «default password». Alternativt finnes nettsteder som routerpasswords som har en rik oversikt over standard brukernavn og passord på ulike rutere.

RUTER-OPPSETT: Dette skjermbildet vil variere i forhold til ruterprodusent, men sannsynligvis finner du trådløs-oppsettet som ett av menyvalgene.

Når du er logget inn, må du finne frem til menyen som omhandler det trådløse nettverket (WiFi, Wireless, WLAN eller lignende) slik at du kan se passordet eller sette et nytt. Hvordan skjermbildene ser ut vil variere fra produsent til produsent.

Når du først er logget inn her, kan du eventuelt velge å sette et nytt passord både på det trådløse nettet og på selve administrasjonsgrensesnittet til ruteren, slik at du slipper å bruke det som er standard fra produsenten.

Tips #5: Nullstill ruteren

NULLSTILL: Nødløsningen er å nullstille ruteren ved å trykke inn «reset»-knappen med en kulepenn eller lignende.

Har du fortsatt ikke kommet i mål, kan den siste nødløsningen være å nullstille ruteren. De aller fleste rutere har en «reset»-knapp som må trykkes inn med en kulepennspiss eller lignende.

Da blir den nullstilt til fabrikkinnstillingene – slik den var da du kjøpte den. Da må du gå igjennom oppsettet av den på nytt – muligens må du også gjøre noe av oppsettet mot bredbåndsleverandøren din, så se om du finner noen hjelpesider hos dem før du setter i gang.

LES OGSÅ: Slik plasserer du den trådløse ruteren riktig

Kilde for: Data – DinSide.no