Mobil

I dag slippes iOS 9

Dinside Dersom alt går etter planen (og det gjør det som regel) får iPhone- og iPad-eiere en stor oppdatering i dag.

Da slippes nemlig iOS 9; den foreløpig siste versjonen av Apples operativsystem for iPhone, iPad og iPod Touch.

Tradisjonelt slippes denne tidlig på kvelden norsk tid – typisk i seks-sju-tiden. Når den er klar til nedlasting vil innstillinger-appen få et rødt ettall i hjørnet (på samme måte som når du har en ulest melding), men du kan også sjekke etter oppdateringen manuelt ved å gå til innstillinger, generelt, programvareoppdatering.

iOS 9 blir kompatibel med alle iPhone-modeller fra 4s og nyere, alle iPad mini, iPad 2 og oppover (altså ikke den aller første iPaden) og de to siste generasjonene iPod Touch.

En god nyhet er for øvrig at nedlasting av iOS 9-oppgraderingen nå «bare» krever 1,3GB lagringsplass på telefonen, mot 4,58GB som var tilfellet da man oppgraderte til iOS 8.

LES OGSÅ: iOS 8 tar MYE lagringsplass

Hva er nytt?

Blant nyhetene denne gangen er en splitter ny nyhetsapp, som gir deg et kuratert innhold av nyheter om ting du er interessert i; fra enkelte kilder i et nytt format som er spesiallaget for nyhetsappen.

SIDE OM SIDE: Har du iPad Air 2 kan du nå bruke to apper ved siden av hverandre med iOS 9.

Eiere av iPad Air 2 (og kommende iPad Pro) kan glede seg til muligheten for å kjøre to apper ved siden av hverandre, og det blir også mulig å spille av video eller føre en FaceTime-samtale i et eget vindu mens man kan bruke iPad til andre ting. Også skjermtastaturet på iPad har fått en rekke nye funksjoner; blant annet er det lettere å merke tekst ved å stryke to fingre over tastaturet og dermed bruke det som en styreflate.

For oss nordmenn er en av de største nyhetene at Siri, stemmeassistenten du kan snakke til, endelig forstår norsk. Vi testet norske Siri tidligere i sommer.

Du kan også forvente oppdatering av en rekke av standardappene – notat-appen, kart-appen og så videre. iCloud Drive er også en ny app denne gangen og gir deg full tilgang til filene du har lagret i iCloud – i en mappestruktur.

 (Foto: APPLE)

ALLE FILENE: I den nye iCloud Drive-appen får du tilgang til alle filene du har lagret i iCloud. (Foto: APPLE)

Apple lover også bedre batteritid enn tidligere og raskere ytelse.

LES MER: 10 ting å glede seg til i iOS 9

…men bør du laste ned med én gang?

En stor oppgradering som dette går sjelden helt smertefritt for alle. Ofte vil det være enkeltapper og tjenester fra tredjeparter som ikke fungerer som de burde; enten feilen ligger hos Apple eller hos tredjeparten.

– IKKE OPPDATER: Det svenske selskapet iZettle har sendt ut en anmodning til sine kunder om ikke å oppgradere til iOS 9.

Blant annet har det svenske selskapet iZettle, som står bak en populær betalingsterminal, sendt ut både e-post og SMS til sine kunder om at de ikke må oppgradere til iOS 9 fordi det da ikke blir mulig å bruke den trådløse kortleseren mot telefonen.

Apple skal ha anerkjent problemet og vil altså fikse det i en fremtidig oppdatering. Men er iZettle en vital del av din hverdag, bør du med andre ord ikke oppgradere med en gang.

Det har også vært problemer tidligere. Blant annet ville ikke BankID fungere for brukere som oppgraderte til iOS 8.2, og også da iOS 7 ble lansert var det mange som fikk problemer.

Opplever du problemer etter oppgraderingen til iOS 9, tar vi gjerne i mot tips eller kommentarer under artikkelen!

Kilde for: Mobil – DinSide.no