Finans og økonomi

Pass på: Nå blir det billig

Dinside Har du planlagt en ferie som innebærer flyreiser i løpet av det kommende året, bør du følge med nå. Flyselskapene har tradisjonelt sett to store «1 millioner billetter»-kampanjer, og årets første (eller siste) kommer nå!

Og vil du kapre en billig flybillett, er første bud å alltid være tidlig ute. For de billigste billettene til de mest populære destinasjonene på de mest populære reisetidspunktene, går alltid først.

Skal du til en destinasjon hvor det er stor konkurranse på rutene, med flere konkurrerende flyselskaper, vil det være bedre og flere muligheter til å få kloa i billige flybilletter, enn dersom du skal til en destinasjon som er trendy, men hvor det er få selskaper som flyr. Da er det i alle fall ikke mye å vente på, dersom du først finner en billig billett.

Les også: Dinside har sjekket ut hvordan sikkerhetsutstyret om bord fungerer

Stadig flere kampanjer

I tillegg til de to store kampanjene, har de fleste flyselskapene mange mindre kampanjer i løpet av året, men det er oftest kampanjer av mindre omfang – selv om representanter fra reisebransjen sier at de har sett store kampanjer også noe hyppigere i det siste.

– Vi ser at det er flere små kampanjer nå enn det har vært tidligere. Selskapene har den klassiske store kampanjen med en million flybilletter, som før har kommet to ganger i året; i august og ved nyttår. Men nå har vi sett denne flere ganger i året, har Marléne Wallberg Banffy, kommunikasjonssjef i Etraveli, tidligere sagt til Dinside.

Derfor kan det også lønne seg å følge flyselskapenes nyhetsbrev, for å få tidlig informasjon om kampanjer. Ellers blir det mer tilfeldig hva du får med deg av informasjon om priser og kampanjebilletter.

Men til deg som er på tilbudsjakt: Husk at det er mer enn utropsprisen som gjelder. Sjekk totalprisen når alle fly- og bagasjetillegg er lagt til, samt andre eventuelle tillegg som påløper i form av ekstra hotellovernattinger og transport til og fra flyplassen. Det er denne prisen du må bruke når du sammenlikner med priser fra andre flyselskaper.

Les også: Ikke gå i lavprisfella

Her er triksene

Nyhetsbrev: Mange flyselskaper gir deg muligheten til å melde deg på nyhetsbrev, det vil si at du får melding om når det er billettslipp, kampanjer og liknende. Dette gir deg førsteklasses muligheter til å oppfylle neste punkt:

Vær tidlig ute: De billigste billettene går først. Her gjelder det altså å sitte parat den dagen billettene legges ut for salg. Ifølge forbrukermyndighetene skal det minst være 20 seter til laveste annonserte pris per avgang.

Følg med på kampanjer: Var du for sent ute til å slå kloa i de billigste billettene ved sesongslipp, kan du fremdeles bli reddet av kampanjer som kommer senere. Nyhetsbrev fra flyselskapene kan hjelpe deg med å følge med på kampanjene.

Sjekk totalen: Sjekk alltid totalprisen, det vil si reisens pris når alle ekstraavgifter og gebyrer er lagt til. Dette kan være en annen pris enn den som først kom opp på skjermen. Legg merke til at bruken av ekstraavgifter varierer fra flyselskap til flyselskap.

Sjekk flere selskaper: Sjekk om det er flere flyselskaper som flyr til din destinasjon, så sjekk prisene hos alle mulighetene. Sjekk prisene både på flyselskapenes egne nettsider, samt hos nettreisebyråer som også selger flybilletter.

Les også: Pilotene trener i en skikkelig rå flysimulator. Vi har prøveflydd – bli med!

Flere mulige destinasjoner? Dette gjelder kanskje ikke om du skal reise innenlands i Norge, men særlig om du skal til Sør-Europa. Sjekk hvorvidt det er lønnsomt for deg å velge en annen ankomstflyplass. Det er ofte dyrere å reise til de større, mer kjente flyplassene, enn til litt mindre og ferskere flyplasser i norsk sammenheng. Det er ofte et godt utbygd kommunikasjonsnett i Sør-Europa, som tar deg raskt og rimelig mellom destinasjoner.

Flere mulige avreiseplasser? Dette gjelder kanskje i størst grad deg som bor på Østlandet. Kanskje er det billigere å fly til Sør-Spania fra Rygge framfor Gardermoen? Sjekk prisene både fra Torp, Rygge og Gardermoen.

Transport til/fra flyplassen: Dette har strengt tatt ikke noe med å slå kloa i de billigste flybillettene å gjøre, men kan være noe å tenke på i forkant når du vurderer hvilken flyplass du skal reise fra (Østlandet). Legg til kostnadene for transport/parkering til og fra de ulike flyplassene.

Reis utenfor høysesong: Kan du reise utenfor de store feriene, er dette selvsagt et stort pluss hva gjelder billettprisene. Styr unna de typiske skoleferieperiodene, det vil si skolenes sommerferie, høstferie, juleferie og vinterferie. Dette kan du sjekke i vår skoleferieoversikt. Sannsynligvis har du også tilgang på skoleruta via skolens eller kommunens nettsider.

Fly mot strømmen: De fleste skal reise mellom torsdag og søndag. Kan du reise i midtuke, for eksempel ut på mandag, vil dette reflekteres i en rimeligere billett.

Velg ulikt på ut- og innreise: Du trenger ikke å velge samme flyselskap begge veier. Sjekk alltid med alle flyselskapene som flyr på den strekningen du er ute etter. Og hold ut- og innreise fra hverande når du sjekker prisene, kanskje sparer du penger hvis du velger ulike selskap.

Lavpriskalkulatorer: Flyselskapenes lavpriskalkulatorer er et uovertruffent hjelpemiddel i jakten på billigbillettene, og ser du enkelt hvilke dager de rimeligste billettene er tilgjengelige.

Mellomlande? Mellomlanding istedenfor direktefly gir ofte lavere priser. Pass bare på at du har gjennomgående billett (bestiller hele strekningen i samme booking). Men selvsagt: Tid er også penger, og har du begrenset med tid på destinasjonen, er det ikke sikkert du vil prioritere å bruke den på en flyplass. Det koser jo dessuten litt å vente, både mat og shopping er nærliggende å bruke mer penger på.

Bestill på nett: Det er billigere å bestille på nett. Vil du ha telefonservice må du betale ekstra serviceavgifter som raskt beløper seg til flere hundre kroner.

– Ikke kjøp billetter på en mandag

Reiseselskapet Travellink Norge har undersøkt sammenhengen mellom flypriser og bestillingstidspunkt, og funnet at snittprisene er lavest mot slutten av arbeidsuka.

– Snittprisen på flybilletter er jevnt over lavere både torsdag og fredag kontra mandag og tirsdag, har Hege K. Bergsløkken, leder for internettreisebyrået Travellink Norge, tidligere sagt til Dinside.

Mange gjør ferieplanleggingen i helgene for så å booke mandag eller tirsdag. Men ifølge deres statistikk, er dette altså ikke alltid like lurt. Hun råder reisende til ikke bare å planlegge når man skal reise, men også å planlegge når du skal bestille reisen.

Ifølge Travellinks undersøkelse, skal det være billigst å gjøre bestillingen på innenriksflyvninger torsdager, og utenlandsflyvninger på fredager.

Når det er snakk om kampanjebilletter, er det imidlertid slik at de billigste går først – så om billettene legges ut på en mandag, bør du ikke vente på at det blir torsdag før du bestiller. Da kan de billigste billettene være borte.

Når på året er det billigst?

Reiseselskapet Etravelli, som står bak nettreisebyråene Supersaver, Gotogate, Seat24 og Travelstart, har analysert data fra 400.000 besøkende på sine nettsider per måned, og funnet fram til når på året det kan lønne seg å bestille vinterferie og sommerferie.

De har funnet store forskjeller i forhold til hvor du skal reise.

– Det er forskjell mellom europeiske destinasjoner og destinasjoner lenger bort. Reisemål lengre vekk er mer jevne i prisnivå, mens det er flere hopp i prisnivået på europeiske destinasjoner, har Marléne Wallberg Banffy, kommunikasjonssjef i Etraveli, tidligere sagt til Dinside.

Du kan lese mer om når det lønner seg å bestille billetter for hvilke destinasjoner, i denne artikkelen på Dinside.

Hvor lønner det seg å reise?

I uken før jul opplevde vi det som av mange aviser be kalt et «kronekrakk». Den norske krona svekket seg betydelig mot andre valutaer.

En langvarig svekket krone vil i sin tur påvirke hva du må betale for ferien din – eller hvor mye du har å rutte med når du er i utlandet.

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB har imidlertid sagt til Dinside at det kan være snakk om et kortvarig kursfall, og at DNB tror kronekursen vil stabilisere seg i 2015. Deres prognoser er at norsk krone vil holde seg svak i et kortsiktig perspektiv, men gradvis bli sterkere gjennom neste år.

En billig flybillett vil uansett gi deg en mulighet til å slippe litt billigere unna eller å ha litt mer penger å bruke på andre ting i ferien, enn om mye av reisebudsjettet blir spist opp av transportutgifter.

Source: Økonomi – DinSide.no