Data

Snapchat med ny «bestevenn»-funksjon

(Dagbladet): Det er ikke lenge siden Snapchat fikk mye oppmerksomhet for sin nye medie-funksjon, der innhold fra partnere som CNN, MTV, National Geographic, Daily Mail, Vice, Cosmopolitan og People ble gjort tilgjengelig via appen.

Nå har bildedelingstjenesten, som har mer enn 100 millioner månedlige brukere, fått en ny oppdatering, denne gangen av det litt mer beskjedne slaget.

Da den såkalte «bestevenn-funksjonen», der ivrige brukere kunne gå inn på andres profiler og se hvem andre snappet mest med, ble fjernet, ble det klagestorm på nettet.

Nå er funksjonen tilbake – men på en ny måte.

I stedet for at man kan se hvem andre snapper mest med, kan man nå blant annet se om de du deler flest bilder med også deler flest bilder med deg.

Om man har oppdatert til den nyeste versjonen dukker det opp tegn, eller emojis, om du vil, bak brukernavnene til andre Snapchat-brukere.

Snapchat brukes daglig av 30 prosent av alle nordmenn, og rundt 80 prosent av alle nordmenn mellom 14 og 19 år.

Dette betyr symbolene

Techchrunch.com har forsøkt seg på å forklare hva de ulike symbolene betyr.

Se forklaringen her:

Gult hjerte: Dere er bestevenner. Den personen du sender flest bilder eller videoer til, sender også flest bilder eller videoer til deg.

En emoji som viser tenner: Dere har en felles bestevenn. Personen du sender flest snaps til er også den denne personen sender flest snaps til.

Smilefjes: Én av dine bestevenner. Dette er én av de personene du sender flest snaps til.

Emoji med solbriller: Dere har en felles venn. Én av personene du sender flest snaps til, er også én av personene denne personen sender flest snaps til.

En skeptisk emoji: Du er denne personens bestevenn, men denne personen er ikke din bestevenn. Du er én av personene den personen sender flest snaps til, men den personen er ikke en av personene du sender flest snaps til.

Brann: Du og denne personen har sendt snaps fram og tilbake flere dager på rad. I hvor mange dager vises bak brann-emojien.

– Gjenstår å se om det hjelper brukerne

Kommunikasjonsrådgiver i Medietilsynet, Rita A. Brudalen-Adriansen, er spent på å se hvordan den nye funksjonen blir mottatt. Hun mener den virker til å være grundigere gjennomtenkt og planlagt enn den tidligere «bestevenn-funksjonen».

– Slik jeg ser denne nye funksjonen er dette Snapchats måte å skulle vise brukerne hvem de sender mange snaps til, og hvem som sender mange snaps tilbake. Det handler om å ha en viss oversikt over hvor mye du gir og hvor mye du tar, sier hun, og legger til:

– Baksida med en sånn type kategorisering kan gjøre at mange blir skuffa og lei seg over den nye informasjonen de får. Men sånn jeg ser dette så er nok dette gjort med god intensjon fra Snapchat.

Hun tror bildedelingstjenesten prøver å gjøre det de kan for at funksjonen ikke skal gå ut over de unge brukerne.

– Snapchat har brukere som er voksne bestevenninner, små bestevenninner, og den voksne mannen og den lille jenta. Det er for alle. Jeg tror at Snapchat hele tida prøver å tilrettelegge tjenesten for sine yngre brukere, og at denne oppdateringen blir laget i beste intensjon. Men hva som blir utfallet av det, det vet man aldri helt før det er blitt tatt i bruk. Det gjenstår å se om dette hjelper brukerne, eller om dette blir en kategorisering av «de kule» og «de ukule», sier hun.   

Flere nye funksjoner

Med den nye oppdateringen kommer det også noen andre nye funksjoner.

Det har tidligere vært vanskelig å ta bilder med Snapchat når det er mørkt. Nå er kameraet i appen oppdatert, slik at det tar bedre bilder i mørket. Når man er et sted uten mye lys vil et månetegn vises, som man kan trykke på for å gjøre bildene lysere.

Appen minner deg også på hvem du ikke har sendt bilder eller videoer til i det siste, via lista som er kalt «Trenger kjærlighet».

Kilde for: Data – Dagbladet