Mobil

Telenor og Netcom langt dyrere i Norge enn i Danmark

Dinside Norges to største operatører, Telenor og Netcom, vinner sjeldent pristester på mobilabonnement.

Men hadde de kjørt sine danske priser her til lands, hadde de banket samtlige konkurrenter ned i støvlene.

Både Telenor og Netcom, sistnevnte under navnet Telia, er nemlig også operatører hos våre naboer i sør – og det med priser som ligger langt, langt under hva de krever i Norge.

LES OGSÅ: Det er også store prisforskjeller mellom Norge og Sverige

Telenor-priser i Danmark

Den danske krona ligger nå på 1,20 norske kroner, så prisene vil i virkeligheten være noe høyere enn vi oppgir. Da pakkene er ulikt bygd opp i de to landene, viser vi like så godt til deres egne prislister slik de fremstår på nettsidene – først fra Telenor.no og Telenor.dk:

 (Grafikk: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

(Grafikk: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

  • Den minste pakka til danske Telenor inkluderer 3 GB data for 99 kroner måneden, mot den minste i Norge med 1 GB data for 249 kroner. I Danmark har ikke denne pakka fri tale, men seks timers tale inkludert.
  • Den minste pakka med fri tale koster 179 kroner, med 5 GB data. I Norge må du som sagt betale 249 kroner for 1 GB.
  • Den største pakka koster i Danmark 299 kroner, og gir deg 30 GB hver måned. I Norge må du punge ut langt mer for mindre data: 749 kroner for 25 GB.

LES OGSÅ: Hvilke av de største mobiloperatørene er billigst?

Netcom/Telia-priser i Danmark

Vi finner det samme gapet mellom norske og danske priser hos Netcom, som i Danmark heter Telia:

 (Grafikk: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

(Grafikk: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

  • I Danmark koster det 99 kroner å bli Telia-abonnent, og 9,75 kr hver måned å betale regningene. Prisene er oppgitt ute disse gebyrene.
  • Telias minste abonnement koster 99 kroner måneden, og inkluderer 2 GB data og 4 timer tale. Netcoms billigste koster 199 kroner, for 1 GB data og fri tale.
  • Telias billigste med fri tale gir deg også 4 GB data for 149 kroner, mot 199 kroner for 1 GB i Norge.
  • Telias største abonnement inkluderer enorme 100 GB data for 399 kroner, som også gir deg Spotify- og for eksempel et HBO-abonnement. Netcoms største inkluderer én femtedel for langt mer penger: 649 kroner for 20 GB data.

LES OGSÅ: Hva betyr egentlig maksprisene til Telenor og Netcom for surfing i utlandet?

 (Foto: TELENOR)

(Foto: TELENOR)

Skylder på fjell

Snittprisen per gigabyte hos danske Telenor er 29,31 norske kroner med dagens kurs. I Norge er snittet 103,27 kroner. Dette betyr at norske kunder i snitt betaler 3,5 ganger mer enn danske.

– Prisene på mobiltjenester vil, som i alle andre konkurranseutsatte bransjer, bestemmes av markedet, konkurransesituasjon, forbruksmønstre og kostnader, sier informasjonssjef Tormod Sandtrø i Telenor til Dinside.

Han peker blant annet på at det koster langt mer å bygge ut mobilnettet i langstrakte og kuperte Norge, enn i flate, lille Danmark. Og at prisene blir likere om man justerer dem etter kjøpekraft. Han mener dessuten at man ikke kan sammenlikne Telenor-prisene mellom Danmark og Norge noe mer enn mellom Norge og for eksempel Serbia.

– Vi kjenner til at i Danmark har presset i markedet vært så hardt, at flere aktører sliter med inntjeningen og evnen til å investere. En slik utvikling er neppe dansker flest tjent med over tid, og i Norge ønsker vi å holde en fortsatt høy takt på investeringer og utbygging, avslutter Sandtrø.

LES OGSÅ: Chess brukte bursdag som «hemmelig passord»

«Usunt lave priser»

Hos danske Telia ligger snittprisen per GB på 29,01 norske kroner. Norske Netcom-kunder betaler 108,48 kroner; altså 3,75 ganger mer.

– Det er flere grunner til at prisnivået er ulikt i Norge og Danmark, forteller kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Netcom til Dinside.

Som Telenor mener også Netcom at det koster langt mer å bygge ut mobilnettet i Norge enn i Danmark. De mener dessuten konkurransesituasjonen er en helt annen i Lego-landet, og akkurat som Telenor mener Netcom at dette ikke bare er positivt for kundene.

– Konkurransesituasjonen i Danmark er ikke sunn på lengre sikt, fordi mange aktører ikke får god nok avkastning til å investere i infrastruktur og markedet. Det tjener ikke danske mobilbrukere på lengre sikt, mener Lunde.

LES OGSÅ: Brukt opp datakvota? Pass deg, for nå kan det bli dyrt!

Kilde for: Mobil – DinSide.no