Finans og økonomi

Tre lydløse «Chromebook-killers»

Dinside De siste årene har de fleste store PC-produsentene kommet med såkalte Chromebooks. Fellesnevneren er rimelige, små, lette og raske maskiner – basert på Googles operativsystem ChromeOS.

I Windows-verden er vi vant til at programmer og brukerfiler lagres lokalt på PC-en. På Chromebooks er slikt flyttet ut til nettskyen, og maskinene er derfor avhengig av å ha nettilgang for å fungere optimalt. Fordelen er at farene er minimale for å miste data dersom maskinen blir ødelagt eller havner på avveie, siden alt ligger lagret på nett.

LES OGSÅ: Fordeler og ulemper med Chromebook

Salget av Chromebooks har imidlertid ikke tatt helt av her hjemme foreløpig, men i mange andre land har disse rimelige og lette bærbare datamaskinene gjort store innhogg i markedsandelene, spesielt i bedrifts- og budsjettsegmentene.

Microsofts motangrep

Microsoft annonserte i fjor Windows 8.1 med Bing. Dette er en versjon av Windows som PC-produsentene får gratis av Microsoft, dersom den leveres med rimelige bærbare PC-er og nettbrett med skjermer på 14 tommer eller mindre.

I praksis er dette en helt vanlig Windows 8.1-installasjon, med Bing som standard søkemotor i Internet Explorer. Du kan endre dette til Google eller noe annet hvis du ønsker, men PC-produsentene er forpliktet til å ikke røre denne innstillingen.

Dette får du

Asus EeeBook X205TA (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

Asus EeeBook X205TA (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

HP Stream 13 (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

HP Stream 13 (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

Toshiba Satellite C40 (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

Toshiba Satellite C40 (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

Nå ser vi resultatene i en rekke billige og lette «Chromebook-killers», utstyrt med Windows 8.1 med Bing. I likhet med de fleste Chromebook-ene i samme prissegment (som regel 2.000 – 3.000 kroner), har maskinene kun 2 GB RAM og begrenset lokal lagringsplass – normalt kun 32 GB flash-lagring (eMMC). Maskinene har imidlertid både minnekortleser og USB-porter som kan brukes til ekstra lokal lagringsplass

På innsiden sitter det som regel en enkel Intel Atom- eller Celeron-prosessor. Du skal derfor ikke ha de største forventningene til ytelsen.

Takket være nettleseren Google Chrome er maskinene imidlertid i stand til å gjøre det aller meste som en Chromebook kan, i tillegg til å kjøre vanlige Windows-programmer – noe Microsoft fremhever som en vesentlig fordel.

Microsoft kompanserer den begrensede lagringsplassen på enkelte modeller ved å gi ett års abonnement på Office 365 og inntil 1TB lagring i nettskyen.

Dette, kombinert med lav vekt, god batteritid og lavt støynivå, er de største argumentene for disse maskinene kontra vanlige PC-er i samme prissegment.

Og ja: Også Windows 8.1 med Bing kan oppgraderes gratis til Windows 10 frem til august 2016.

Trippeltest

Vi har testet tre høyaktuelle modeller i segmentet, HP Stream 13, Toshiba Satellite C40 og Asus EeeBook X205TA. Prisene på samtlige ligger på rundt 2.500 kroner, men de har noen klare forskjeller, som beskrevet på neste side.

>> Gå videre til testresultatene

Kilde for: Data – DinSide.no