Finans og økonomi

Microsoft lanserer Surface 3

FOR FOLK FLEST: Microsoft lanserer nytt Surface-brett som gjør at du ikke trenger å grave så dypt i pengebingen. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

FOR FOLK FLEST: Microsoft lanserer nytt Surface-brett som gjør at du ikke trenger å grave så dypt i pengebingen. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Dinside Microsoft har fått gode skussmål for sin Surface Pro 3-maskin, og vi trillet en solid femmer på terningen da vi testet den i august i fjor. Det er en stilig og kraftig hybrid, som er primært en PC, men som også kan brukes som nettbrett.

LES TESTEN: Microsoft Surface Pro 3

Ser man på Surface Pro 3 som et nettbrett er det riktignok ganske dyrt. Sammenlignet med dedikerte nettbrett, er det også ganske stort og tungt.

Folke-Surface

Nå lanserer imidlertid Microsoft en lillebror til Surface Pro 3 til et alternativ til de som ikke har behov for den aller heftigste utgaven.

Surface 3 er mindre, tynnere, lettere og rimeligere enn storebroren.

Den erstatter Surface 2, men i motsetning til forgjengeren, kjører nykomlingen full Windows 8 i stedet for Windows RT, nettbrettutgaven av Windows som kun kan kjøre apper fra Windows Store.

LES OGSÅ: PC-en er tilbake

Med andre ord er Surface 3 en fullverdig bærbar PC som du kan bruke til alt fra å surfe på nettet og se Netflix-filmer til å redigere bilder i Photoshop og jobbe med avanserte Excel-regneark.

TOSPANN: Surface 3 og Surface Pro 3. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

TOSPANN: Surface 3 og Surface Pro 3. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Enklere modell

Til Dinside beskriver Christian Almskog, sjef for Windows og Surface hos Microsoft Norge, Surface 3 som en enklere utgave av Surface Pro 3.

– Det er langt på vei samme pakke, bare rimeligere, sa Almskog da vi fikk en sniktitt på den nye maskinen.

Men hva innebærer egentlig det, bortsett fra lavre pris? Jo, Surface 3 har mindre skjerm:

 • 10,8″ skjerm, mot 12″
 • 1920×1280 punkters oppløsning, mot 2160×1440
 • Designen er ganske lik, men Surface 3 er noe mindre:

 • Er 8,7mm tykk, mot 9,1mm
 • Veier 622 gram, mot 798 gram
 • Microsoft har byttet ut ARM-prosessoren fra Surface 2 til en Intel Atom-prosessor i Surface 3, hvilket også er årsaken til at sistnevnte nå kan kjøre full Windows, ikke bare RT-utgaven av operativsystemet.

  Samtidig er Intel Atom beregnet på mobile enheter, billigere, men ikke like kraftig som Intel Core I-prosessoren som sitter i Surface Pro 3.

  Batteritiden skal være ti timer ved videoavspilling, lover Microsoft.

  LES OGSÅ: Her er Microsofts Chromebook-killer

  Penn følger ikke med

  TRE VINKLER: Surface 3 har innebygd stativ, eller kickstand som Microsoft kaller det. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

  TRE VINKLER: Surface 3 har innebygd stativ, eller kickstand som Microsoft kaller det. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

  Ellers har Surface 3 et enklere stativ som kun kan stilles i tre posisjoner. Stativet til Surface Pro 3 er trinnløst og kan legges ned helt til 150-graders vinkel.

  Surface 3 kan brukes med Microsofts Surface-penn, men denne er ikke inkludert i pakken som med Surface Pro 3.

  Som storebror har Surface 3 en skjermutgang (Mini DisplayPort), micro SD-kortleser, USB 3.0-inngang og hodetelefon-inngang. Den har imidlertid ikke en proprietær ladeinngang som Surface Pro 3, men benytter vanlig micro-USB.

  Så har den også kamera både foran (3,5MP) og bak (8MP).

  Hvem passer den for?

  Microsoft mener selv at skoler og studenter er midt i målgruppa for Surface 3. Med på kjøpet får du også et års abonnement på Office 365 Personal.

  Folk som reiser mye eller som jobber i helsevesenet vil sette pris på den lettere formfaktoren sammenlignet med storebroren, ifølge selskapet. Hvordan de to står seg mot hverandre, må vi naturligvis komme tilbake til når vi får inn et testeksemplar.

   (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

  MATCHENDE TILBEHØR: Microsoft kommer til å tilby en rekke forskjellig tilbehør til Surface 3, inkludert penn, tastatur og bæreveske. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

  Priser og dato

  Surface 3 blir som nevnt også rimeligere enn proffutgave. Inngangsmodellen med 64GB lagringsplass vil koste 5.499 kroner, mens 128GB-utgaven vil koste 6.499 kroner.

  64GB-utgaven av Surface Pro 3 koster i skrivende stund 5.990 kroner, mens 128GB-utgaven (med raskere prosessor) koster omlag 9.800 kroner. Den dyreste 512GB-utgaven har en pris på 15.500 kroner.

  Det vil også bli mulig å kjøpe et Touch Cover-tastatur og dokkingstasjon ved siden av. Prisene blir henholdsvis 890 og 1.600 kroner.

  Surface 3 kommer i salg 7. mai, men det vil bli mulig å forhåndsbestille den fra og med i dag, 31. mars.

  LES OGSÅ: Windows 10 lanseres til sommeren

Kilde for: Data – DinSide.no